Twój koszyk

Brak produktów w koszyku.

Loft Kulinarny
kategoria artykułów "smak" Loft Kulinarny

Naturą malowane – naturalne barwniki do jajek.

Przed nami Święta Wielkanocy i tradycja malowania jaj. Pisanki potrafią być prawdziwym arcydziełem. Ręcznie malowane, wykrawane stanowią nieodzowny element każdej święconki. Loft Kulinarny kocha to, co naturalne, ale też kochamy sztukę, jednak w tym roku stawiamy na minimalizm i oddajemy pierwsze skrzypce samej naturze, która potrafi sama pięknie udekorować jaja na Wielkanoc.
30.03.2021
Autor: Rachael Gorjestani

Naturalne barwniki do jajek

Malowane naturą, czyli jak możemy uzyskać naturalnie barwione jaja na Wielkanoc:

1. Sama natura, czyli jaja od różnych kur. W zależności od rodzaju kur możemy uzyskać różne odcienie skorupki i w takiej tonacji pięknie skomponować nasze pisanki.

2. Jeśli chcemy uzyskać mocne i zarazem naturalne kolory naszych pisanek najlepiej sprawdzą się naturalne produkty jakie znajdziemy w naszej kuchni. I tak wystarczy rondelek z gotującą się wodą do której w zależności od koloru jaki chcemy uzyskać dodajemy produkt spożywczy i gotujemy jajka:

Cebula

Cebula znana wszystkim i najbardziej popularna w uzyskiwaniu pięknej brązowej lub czerwonej barwy jaj, wystarczy dodać łupiny z cebuli do wody i ugotować tak jaja. Odstawić całość bez gotowania na kilka godzin.

Kurkuma

Kurkuma, daje piękną naturalnie barwę od żółtej, przez pomarańczową do brązowej, w zależności jak długo gotujemy jaja. Na 2 szklanki wody dodajmy ok 6-7 łyżeczek sproszkowanej kurkumy. Gotujemy 10 minut, a następnie dla lepszego efektu możemy pozostawić jaja na kolejne 10 minut już bez gotowania.

Kapusta czerwona

Kapusta czerwona – porwane listki układamy na dnie rondelka, układamy jaja i przykrywamy kolejnymi listkami kapusty, zalewamy wodą i od momentu zagotowania się wody, dodajemy pół łyżeczki octu, całość gotujemy ok 7 minut (pamiętajcie o odrobinie soli, aby jaja nie pękały). Po ugotowaniu odstawiamy całość bez gotowania na całą noc. Rano jaja będą mieć piękny niebieski kolor.

Burak czerwony

Burak – uzyskamy w naturalny sposób barwnik do jajek w kolorze od różowego do czerwonego. Jaja gotujemy wraz z pokrojonymi burakami. Odcień koloru zabarwienia jajek zależy od ilości buraków jakie użyjemy do gotowania z jajkami.

Naturalne barwniki do jajek
Jak powstaje miód

Zainteresował Cię ten artykuł? To może zainteresuje Cię także “Jak powstaje miód”?

Zobacz też inne artykuły z tej kategorii:

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *