Loft Kulinarny logo
kategoria artykułów "smak" Loft Kulinarny

Rzemieślnicza kawa Specialty Loft Kulinarny

Poznaj wyjątkowe kawy ziarniste Specialty od Loft Kulinarny. Odpowiedzialna produkcja, designerskie i ekologiczne opakowanie, smak i aromat dla prawdziwych koneserów najlepszych ziaren.
Autor: Loft Kulinarny

Co to jest kawa  Specialty?

Mianem kawy Specialty określane są najwyższej jakości kawy, których proces produkcji od początku do końca przebiega w zachowaniu najwyższych standardów z poszanowaniem natury i zgodnie z najlepszymi praktykami produkcyjnymi od faramera aż po palarnię. Są to kawy, które uzyskują 80 i więcej punktów w stupunktowej skali oceny. Punkty przyznają specjalnie wykwalifikowani znawcy i smakosze kawy – czyli Q-graderzy.

Kawy Specialty Loft Kulinarny.

Nasze kawy Specialty Loft Kulinarny są starannie wyselekcjonowane i podlegają najlepszym obróbkom kawy, mytej i naturalnej o których więcej przeczytacie w naszym artykule poświęconym obróbkom tutaj.

 

Jak parzyć kawę Specialty?

Kawa Specialty - Loft Kulinarny

Kawy Specialty będą najlepsze pod metody przelewowe:

  • Drip
  • Chemex
  • Aeropress
  • kawiarka
  • frenchnpress
  • ekspres przelewowy

Rodzaje kaw Specialty Loft Kulinarny.

Kawy Specialty - Loft Kulinarny

KOSTARYKA:

Monte Canet pochodząca z kostarykańskiego kantonu Tarrazu. Poddana obróbce mytej. Wyczujecie smak brzoskwini, orzechu, długi after.

KOLUMBIA:

El Bombo Microlot pochodząca z departamentu Huila i miasta Pitalito. Poddana obróbce mytej. Wyczujecie smak czekolady, limonki i mandarynki.

ETIOPIA:   

Nansebo Worka Organic Microlot pochodząca z Oromia, Nansebo. Poddana obróbce mytej. Wyczujecie smak słodkiej pomarańczy, winogron, karmelu.

Produkcja kaw Specialty Loft Kulinarny.

Wszystkie nasze ziarna wypalane są w polskiej palarni kawy. Niewielka manufaktura daje nam gwarancję wypalania niewielkich partii, aby zachować najlepszy smak i aromat naszych ziaren kaw Specialty.

Oto jak przebiega proces wypalania kaw Specialty w naszej palarni:

parzenie-kawy-Specialty

Ziarna poddane obróbce są zielone i takie trafiają do palarni w której zostaną poddawane wypalaniu.

kawa Specialty Loft Kulinarny - palenie

Ziarna trafiają do specjalnego pieca w którym podczas kilku precyzyjnie kontrolowanych procesów zostają wypalane. Wszystko odbywa się w ściśle określonej temperaturze.

Palarnia - kawy Specialty Loft Kulinarny

Nasze ziarna wypalamy w palarni kawy w Polsce. Wypalamy niewielkie ilości ziaren, aby partie kawy, które trafiają do sprzedaży były zawsze świeże.

Palarnia kawy Specialty Loft Kulinarny
Palenie kawy Specialty Loft Kulinarny
Palarnia kawy Specialty
Kawa Specialty

Spróbuj kaw Specialty Loft Kulinarny.

Każda kawa pochodzi z innego regionu dzięki czemu uzyskujemy niezastąpiony posmak owoców cytrusów lub nut czekolady w zależności od terenu upraw.

Dzięki wypalaniu kaw w Polsce macie pewność, iż kawa jest najświeższa.

Spróbuj, a poczujesz różnicę.

Życzymy wielu miłych chwil, przy filiżance gorącej, aromatycznej kawy.

Zobacz też inne artykuły z tej kategorii:

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pin It on Pinterest

Share This