Loft Kulinarny logo
kategoria artykułów "smak" Loft Kulinarny

Jak powstaje miód?

O miodzie powiedziano już bardzo dużo, ale czy na pewno wiecie czym jest i jak powstaje miód? Oczywiście miód robią pszczoły, ale czy każdy proces tej produkcji jest Wam znany? W poniższym tekście wyjaśniamy solidnie i prosto wszystko to, co warto wiedzieć o miodzie. Zacznijmy zatem od samego początku.
Pszczoły miód spadziowy
Autor: PollyDot/pixabay
jak-powstaje-miód-gryczany-Loft-Kulinarny

Jak powstaje miód nektarowy?

Pszczoły zbieraczki (robotnice) zapylając kwiaty pobierają z nich nektar. Każda pszczoła jednorazowo pobiera do swojego wola ok 14-15 mg nektaru. Następnie przenosi go do ula, gdzie przekazuje pszczole ulowej. Następnie pszczoła ulowa zagęszcza nektar odparowując z niego wodę. By woda odparowała pszczoła wielokrotnie wysuwa i chowa języczek z kroplą nakropu dodając do niego enzymy trawienne, które wydzielają się w wolu. W tej sposób po odparowaniu wody kropla miodu trafia do komórki plastra wypełniając ją po brzegi. Pszczoły, to prawdziwe pracusie i często chcąc wykonać swoją prace jeszcze szybciej potrafią przekazywać sobie nakrop wzajemnie, by woda szybciej odparowała.

Ile jest rodzajów miodów?

Pośród wielu rodzajów miodów, których liczba nadal nie została oszacowana, przyjmuje się, że jest ich ponad 300 odmian na całym świecie. O najważniejszych odmianach miodu przeczytasz w naszym artykule „Rodzaje miodów i ich zastosowanie” tutaj »

Ważne miejsce zajmuje prawdziwy rarytas i król miodów – miód spadziowy. Dlaczego miód spadziowy uchodzi za prawdziwy specjał? Już wyjaśniamy.

Co to jest miód spadziowy i w jaki sposób jest produkowany?

Jak powstaje miód spadziowy? Zacznijmy od tego, iż spadź to przefiltrowane przez układ trawienny mszyc soki roślinne. Mówiąc prościej spadź to wydalina mszyc. Bardzo cenna, bo każda kropla na wagę złota. Mszyce pobierają z roślin wodę wraz ze składnikami mineralnymi. Następnie wydalają cukier i inne związki pod postacią kropelek wody. I właśnie te krople pobierają pszczoły i przerabiają je na złocisty miód spadziowy. Należy wspomnieć, iż miód spadziowy uznawany jest za bardzo ekskluzywny i pożądany gdyż zawiera o wiele więcej biopierwiastków od miodu nektarowego.

 

Dlaczego miód jest zdrowy?

Miód jest zdrowy dzięki bogactwu minerałów i witamin – miód to naturalny antybiotyk, który od zawsze gości w naszej spiżarce. Miód posiada właściwości prozdrowotne wspierające system odpornościowy człowieka. Pomaga radzić sobie z przeziębieniem. Łagodzi wiele podrażnień. Wpływa kojąco na układ nerwowy. Miód jest bogaty w wiele biopierwiastków korzystnie wpływających na funkcjonowanie naszego organizmu.

Jak przechowywać miód, by w pełni cieszyć się wszystkimi jego wartościami?

Otóż najlepszych miejscem do przechowywania miodu jest szkło o grubych ściankach i szczelnym zamknięciu. Słoik szczelnie zamkniętego miodu powinniśmy przechowywać w zaciemnionym miejscu o umiarkowanej temperaturze. Naturalny miód zachowa wszystkie swoje wartości ok 2 lat od rozlania do słoików. Ze względu na złe przechowywania lub rozszczelnienie się słoika miód może pobierać więcej wilgoci z otoczenia, co może prowadzić do fermentacji. Takie przypadki jednak przy naturalnym miodzie są bardzo rzadkie i miód może nam służyć bardzo długo.

Co to jest miód kremowany?

Zapewne spotkaliście się już z wieloma kremowanymi miodami przypominającymi konsystencją masła lub kremu do smarowania. Jak powstaje miód kremowany? Miód kremowany to nic innego jak klasyczny miód poddawany obróbce mechanicznej podczas której wielokrotnie jest mieszany do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Do takiego miodu bardzo często stosuje się dodatek owoców liofilizowanych dzięki czemu uzyskujemy przepyszne i równie zdrowe jak klasyczny miód kremy. Miód kremowany nie odbiega jakością od klasycznego miodu, a jest znacznie łatwiejszy w smarowaniu. Miód kremowany jest także świetnym i o wiele zdrowszym zamiennikiem do czekoladowych kremów nasyconych zbędnymi tłuszczami. Warto więc sięgnąć po miód kremowany, by zapewnić dzieciom zdrowszą wersję słodkich kremów.

 

jak-powstaje-miód-rodzaje-miodów-Loft-Kulinarny
właściwości-zdrowotne-miód-spadziowy-Loft-Kulinarny

Pamiętajcie o pszczołach.

Życzymy Wam wielu smacznych odkryć i zastosowań miodów, gdyż są niezastąpione w wielu przepisach, którymi także chętnie się z Wami dzielimy.

Pamiętajcie też o pszczołach. Dbajmy o to by miały gdzie pracować. Siejmy łąki kwietne. Zapraszamy na stronę Fundacji Łąka, z którą współpracujemy.

Jeśli zainteresował Cię temat „Jak powstaje miód”, to pewnie kochasz też pszczoły. Zobacz zatem jak razem z Polą Dwurnik przygotowaliśmy obrus z jej rysunkiem pszczoły. Limitowana ilość, wspaniały pomysł na prezent, który z czasem może zyskać wartość nie tylko użytkową.

 

Zapraszamy też do naszego sklepu, gdzie znajdziecie wiele rodzajów miodów, a także nasze specjały: czarną porzeczkę w miodzie, pomarańczę w miodzie i orzechy w miodzie.
Czarna Porzeczka w Miodzie Loft Kulinarny
Czarna porzeczka w miodzie
Pomarańcza w Miodzie Loft Kulinarny
Pomarańcza w miodzie
Orzechy w Miodzie Loft Lulinarny
Orzechy w miodzie

Zobacz też inne artykuły z tej kategorii:

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pin It on Pinterest

Share This