Naturalne barwniki do jajek
Malowane naturą, czyli jak możemy uzyskać naturalnie barwione jaja na Wielkanoc:
1. Sama natura, czyli jaja od różnych kur. W zależności od rodzaju kur możemy uzyskać różne odcienie skorupki i w takiej tonacji pięknie skomponować nasze pisanki.
2. Jeśli chcemy uzyskać mocne i zarazem naturalne kolory naszych pisanek najlepiej sprawdzą się naturalne produkty jakie znajdziemy w naszej kuchni. I tak wystarczy rondelek z gotującą się wodą do której w zależności od koloru jaki chcemy uzyskać dodajemy produkt spożywczy i gotujemy jajka:
Cebula
Cebula znana wszystkim i najbardziej popularna w uzyskiwaniu pięknej brązowej lub czerwonej barwy jaj, wystarczy dodać łupiny z cebuli do wody i ugotować tak jaja. Odstawić całość bez gotowania na kilka godzin.
Kurkuma
Kurkuma, daje piękną naturalnie barwę od żółtej, przez pomarańczową do brązowej, w zależności jak długo gotujemy jaja. Na 2 szklanki wody dodajmy ok 6-7 łyżeczek sproszkowanej kurkumy. Gotujemy 10 minut, a następnie dla lepszego efektu możemy pozostawić jaja na kolejne 10 minut już bez gotowania.
Kapusta czerwona
Kapusta czerwona – porwane listki układamy na dnie rondelka, układamy jaja i przykrywamy kolejnymi listkami kapusty, zalewamy wodą i od momentu zagotowania się wody, dodajemy pół łyżeczki octu, całość gotujemy ok 7 minut (pamiętajcie o odrobinie soli, aby jaja nie pękały). Po ugotowaniu odstawiamy całość bez gotowania na całą noc. Rano jaja będą mieć piękny niebieski kolor.
Burak czerwony
Burak – uzyskamy w naturalny sposób barwnik do jajek w kolorze od różowego do czerwonego. Jaja gotujemy wraz z pokrojonymi burakami. Odcień koloru zabarwienia jajek zależy od ilości buraków jakie użyjemy do gotowania z jajkami.
Zainteresował Cię ten artykuł? To może zainteresuje Cię także „Jak powstaje miód”?
0 komentarzy