Loft Kulinarny logo
kategoria artykułów "smak" Loft Kulinarny

Kawa ziarnista- jak rodzaje obróbek ziaren wpływają na jej smak?

Sposób obróbki ziaren kawy ma ogromne znaczenie na późniejszy smak i aromat kawy jaką wypijesz. Najwyższej jakości obróbka myta i naturalna to gwarancja, że kawa przygotowana jest w zgodzie z naturą.
28.07.2021
Autor: Loft Kulinarny

Kawa ziarnista – rodzaje obróbek

Przedstawiamy obróbki kawy jakim poddawane są ziarna do naszych kaw. Każdy prawdziwy koneser kawy ziarnistej i smakosz powinien wiedzieć, że o najwyższej jakości kawy świadczy także bardzo dobra obróbka. Abyście wiedzieli o kawie wszystko przedstawiamy oba procesy: obróbkę mytą i obróbkę naturalną.

Kawa ziarnista - obróbka myta
Kawa ziarnista - obróbka naturalna - szuszenie

Obróbka myta

Świeżo zebrane wisienki trafiają do specjalnego zbiornika z wodą. Zostają zanurzone w wodzie na wiele godzin – od 24 godzin nawet do 90 godzin. Długość leżakowania w wodzie ma wpływ na smak ziaren. W wodzie zachodzi wstępny proces fermentacji. Następnie usuwana jest pulpa i pestki są myte. Kolejnym krokiem jest suszenie pestek na słońcu. Ten etap trwa od 30 do 60 dni. Następnie usuwany jest parchment, a ziarenka trafiają do worków. Obróbka 100% myta daje najbardziej pożądaną, najwyższej jakości kawę ziarnistą.

Obróbka naturalna

Kiedy na plantacjach nie ma dobrego dostępu do zbiorników z wodą, wisienki z pestkami poddawane są obróbce naturalnej, zwanej też suchą. Owoce suszy się w słońcu rozkładając je na stołach, czy patio. Suszenie trwa ok 2 tygodni do momentu uzyskania odpowiedniego stopnia wilgotności. Ususzony owoc łatwo odchodzi od pestki. Kolejny krok to usunięcie parchmentu i pakowanie w worki. Ziarna kawy podczas suszenia przejmuje z owocu część cukrów, dlatego ta metoda daje bardziej owocowy posmak kawy

 

kawa

KAWA KOSTARYKA OBRÓBKA MYTA

Kawa ziarnista Monte Canet pochodząca z Tarrazu.

Poddana obróbce mytej.

Wyczujecie smak brzoskwini, orzechu, długi after.

Zapakowana w torebkę CO2 free dzięki czemu nie szkodzi środowisko i nadaje się do recyklingu.

Kawa idealna pod metody przelewowe: drip, chemex, aeropress, kawiarka, frenchpress, ekspres przelewowy.

Masa netto: 250g

 

Czekolada Gorzka Koneserska Ekwador-70% Loft Kulinarny

KAWA ETIOPIA  OBRÓBKA MYTA

Kawa ziarnista Nansebo Worka Organic Microlot pochodząca z Oromia, Nansebo.

Poddana obróbce mytej.

Wyczujecie smak słodkiej pomarańczy, winogron, karmelu.

Zapakowana w torebkę CO2 free dzięki czemu nie szkodzi środowisko i nadaje się do recyklingu.

Kawa idealna pod metody przelewowe: drip, chemex, aeropress, kawiarka, frenchpress, ekspres przelewowy.

Masa netto: 250g

 

Czekolada Gorzka Koneserska Ekwador-70% Loft Kulinarny

KAWA KOLUMBIA  OBRÓBKA MYTA

Kawa ziarnista El Bombo Microlot pochodząca z Huila – Pitalito.

Poddana obróbce mytej.

Wyczujecie smak czekolady, limonki i mandarynki.

Zapakowana w torebkę CO2 free dzięki czemu nie szkodzi środowisko i nadaje się do recyklingu.

Kawa idealna pod metody przelewowe: drip, chemex, aeropress, kawiarka, frenchpress, ekspres przelewowy.

Masa netto: 250g

 

Jak powstaje miód

Zainteresował Cię ten artykuł? To może zainteresuje Cię także artykuł „Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu”?

Zobacz też inne artykuły z tej kategorii:

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pin It on Pinterest

Share This