Kawa ziarnista – rodzaje obróbek
Przedstawiamy obróbki kawy jakim poddawane są ziarna do naszych kaw. Każdy prawdziwy koneser kawy ziarnistej i smakosz powinien wiedzieć, że o najwyższej jakości kawy świadczy także bardzo dobra obróbka. Abyście wiedzieli o kawie wszystko przedstawiamy oba procesy: obróbkę mytą i obróbkę naturalną.



Obróbka myta
Świeżo zebrane wisienki trafiają do specjalnego zbiornika z wodą. Zostają zanurzone w wodzie na wiele godzin – od 24 godzin nawet do 90 godzin. Długość leżakowania w wodzie ma wpływ na smak ziaren. W wodzie zachodzi wstępny proces fermentacji. Następnie usuwana jest pulpa i pestki są myte. Kolejnym krokiem jest suszenie pestek na słońcu. Ten etap trwa od 30 do 60 dni. Następnie usuwany jest parchment, a ziarenka trafiają do worków. Obróbka 100% myta daje najbardziej pożądaną, najwyższej jakości kawę ziarnistą.
Obróbka naturalna
Kiedy na plantacjach nie ma dobrego dostępu do zbiorników z wodą, wisienki z pestkami poddawane są obróbce naturalnej, zwanej też suchą. Owoce suszy się w słońcu rozkładając je na stołach, czy patio. Suszenie trwa ok 2 tygodni do momentu uzyskania odpowiedniego stopnia wilgotności. Ususzony owoc łatwo odchodzi od pestki. Kolejny krok to usunięcie parchmentu i pakowanie w worki. Ziarna kawy podczas suszenia przejmuje z owocu część cukrów, dlatego ta metoda daje bardziej owocowy posmak kawy.

KAWA KOSTARYKA OBRÓBKA MYTA
Kawa ziarnista Monte Canet pochodząca z Tarrazu.
Poddana obróbce mytej.
Wyczujecie smak brzoskwini, orzechu, długi after.
Zapakowana w torebkę CO2 free dzięki czemu nie szkodzi środowisko i nadaje się do recyklingu.
Kawa idealna pod metody przelewowe: drip, chemex, aeropress, kawiarka, frenchpress, ekspres przelewowy.
Masa netto: 250g

KAWA ETIOPIA OBRÓBKA MYTA
Kawa ziarnista Nansebo Worka Organic Microlot pochodząca z Oromia, Nansebo.
Poddana obróbce mytej.
Wyczujecie smak słodkiej pomarańczy, winogron, karmelu.
Zapakowana w torebkę CO2 free dzięki czemu nie szkodzi środowisko i nadaje się do recyklingu.
Kawa idealna pod metody przelewowe: drip, chemex, aeropress, kawiarka, frenchpress, ekspres przelewowy.
Masa netto: 250g

KAWA KOLUMBIA OBRÓBKA MYTA
Kawa ziarnista El Bombo Microlot pochodząca z Huila – Pitalito.
Poddana obróbce mytej.
Wyczujecie smak czekolady, limonki i mandarynki.
Zapakowana w torebkę CO2 free dzięki czemu nie szkodzi środowisko i nadaje się do recyklingu.
Kawa idealna pod metody przelewowe: drip, chemex, aeropress, kawiarka, frenchpress, ekspres przelewowy.
Masa netto: 250g

Zainteresował Cię ten artykuł? To może zainteresuje Cię także artykuł „Najlepsza kawa ziarnista do ekspresu”?
0 komentarzy