Co to jest kawa Specialty?
Mianem kawy Specialty określane są najwyższej jakości kawy, których proces produkcji od początku do końca przebiega w zachowaniu najwyższych standardów z poszanowaniem natury i zgodnie z najlepszymi praktykami produkcyjnymi od faramera aż po palarnię. Są to kawy, które uzyskują 80 i więcej punktów w stupunktowej skali oceny. Punkty przyznają specjalnie wykwalifikowani znawcy i smakosze kawy – czyli Q-graderzy.
Kawy Specialty Loft Kulinarny.
Nasze kawy Specialty Loft Kulinarny są starannie wyselekcjonowane i podlegają najlepszym obróbkom kawy, mytej i naturalnej o których więcej przeczytacie w naszym artykule poświęconym obróbkom tutaj.
Jak parzyć kawę Specialty?
Kawy Specialty będą najlepsze pod metody przelewowe:
- Drip
- Chemex
- Aeropress
- kawiarka
- frenchnpress
- ekspres przelewowy
Rodzaje kaw Specialty Loft Kulinarny.
KOSTARYKA:
Monte Canet pochodząca z kostarykańskiego kantonu Tarrazu. Poddana obróbce mytej. Wyczujecie smak brzoskwini, orzechu, długi after.
KOLUMBIA:
El Bombo Microlot pochodząca z departamentu Huila i miasta Pitalito. Poddana obróbce mytej. Wyczujecie smak czekolady, limonki i mandarynki.
ETIOPIA:
Nansebo Worka Organic Microlot pochodząca z Oromia, Nansebo. Poddana obróbce mytej. Wyczujecie smak słodkiej pomarańczy, winogron, karmelu.
Produkcja kaw Specialty Loft Kulinarny.
Wszystkie nasze ziarna wypalane są w polskiej palarni kawy. Niewielka manufaktura daje nam gwarancję wypalania niewielkich partii, aby zachować najlepszy smak i aromat naszych ziaren kaw Specialty.
Oto jak przebiega proces wypalania kaw Specialty w naszej palarni:
Ziarna poddane obróbce są zielone i takie trafiają do palarni w której zostaną poddawane wypalaniu.
Ziarna trafiają do specjalnego pieca w którym podczas kilku precyzyjnie kontrolowanych procesów zostają wypalane. Wszystko odbywa się w ściśle określonej temperaturze.
Nasze ziarna wypalamy w palarni kawy w Polsce. Wypalamy niewielkie ilości ziaren, aby partie kawy, które trafiają do sprzedaży były zawsze świeże.
Spróbuj kaw Specialty Loft Kulinarny.
Każda kawa pochodzi z innego regionu dzięki czemu uzyskujemy niezastąpiony posmak owoców cytrusów lub nut czekolady w zależności od terenu upraw.
Dzięki wypalaniu kaw w Polsce macie pewność, iż kawa jest najświeższa.
Spróbuj, a poczujesz różnicę.
Życzymy wielu miłych chwil, przy filiżance gorącej, aromatycznej kawy.
0 komentarzy