Polska pasieka, polskie miody
Polska to bogaty roślinne teren i możemy pochwalić się wieloma wspaniałymi rodzajami miodów. Przygotowaliśmy Wam zestawienie porównania kilku gatunków miodów. Wszystkie miody Loft Kulinarny pochodzą z polskiej pasieki i zawierają samą naturę.
Rodzaje miodów:
Miód wielokwiatowy.
pozyskanie materiału na miód
nektar z różnych gatunków kwiatów
właściwości miodu
wzmacnia odporność, koi nerwy
wygląd miodu
W zależności od kwiatów, jakie przeważają może mieć barwne od jasnej do ciemnej bursztynowej
przeznaczenie miodu
idealny na kanapkę, do granoli, do sosów i mięs
Miód wielokwiatowy
Pośród wielu rodzajów miodów, miód wielokwiatowy, to jeden z najbardziej popularnych miodów, chętnie wybrany przez całe rodziny. Delikatny smak pochodzący z mieszanki wielu różnych kwiatów idealnie trafia w gusta zarówno dorosłych jak i dzieci. Polecamy miód wielokwiatowy do śniadania. Idealny na kanapkę z białym serem, naleśniki, czy do ulubionej granoli.
Miód lipowy.
pozyskanie materiału na miód
kwiaty lipy
właściwości miodu
łagodzi przeziębienie, wzmacnia odporność, łagodzi napięcia nerwowe
wygląd miodu
jasny herbaciany
przeznaczenie miodu
najlepiej sprawdzi się w domowej apteczce, do pasty z czosnkiem na przeziębienie, bezpośrednio na kanapkę
Miód lipowy
Miód lipowy, to majstersztyk pośród miodów nektarowych. Lipa posiada całe spektrum prozdrowotnych właściwości w który miód lipowy jest bardzo bogaty. Niezastąpiony przy górnych infekcjach dróg oddechowych, świetnie łagodzi kaszel. Miód lipowy powinien znaleźć się w każdej domowej, naturalnej apteczce. Poradzi sobie z przeziębieniem i świetnie wpływa na budowanie naszej odporności. Ten rodzaj miodu to przyjaciel naszej naturalnej odporności organizmu.
Miód rzepakowy.
pozyskanie materiału na miód
rzepak
właściwości miodu
dobrze regeneruje i wpływa na koncentrację
wygląd miodu
jasna barwa, z czasem coraz bardziej biała
przeznaczenie miodu
bezpośrednio na kanapkę, do chłodnej herbaty, wody
Miód rzepakowy
Miód rzepakowy urzeka nie tylko swoją słodyczą, ale także piękną barwą, która mocno przyciąga smakoszy. Miód rzepakowy po pewnym czasie przybiera postać prawie białego, co sprawia, iż przypomina białą czekoladę. Ten rodzaj miodu jest bardzo kremowy i niezwykle słodki.
Miód gryczany.
pozyskanie materiału na miód
nektar z kwiatów gryki
właściwości miodu
bardzo dobry na pamięć i koncentrację, dobrze wpływa na układ krążenia
wygląd miodu
bardzo ciemny
przeznaczenie miodu
bardzo charakterystyczny smak, nieco ostry sprawdzi się jako dodatek do pierników na święta, nada także dodatkowej mocy herbacie z rumem, lub grzanemu winu
Miód gryczany
Miód gryczany mocny w smaku i barwie, wyróżnia się na tle innych rodzajów miodów. Bardzo ciemny i z goryczką w smaku zadowoli prawdziwego konesera. Miód gryczany świetnie radzi sobie w regeneracji organizmu. Poprawia pamięć i dobrze wpływa na wzrok. Niezastąpiony przy świątecznych wypiekach, gdyż jego ostry smak wspaniale uzupełnia takie świąteczne smaki jak pierniki.
Miód spadziowy.
pozyskanie materiału na miód
spadź
właściwości miodu
prozdrowotne, bardzo duża ilość biopierwiastków, naturalny antybiotyk
wygląd miodu
ciemny
przeznaczenie miodu
sosy do sałatek, kanapki, naleśniki
Miód spadziowy
Miód spadziowy zasługuje na osobą kategorię, gdyż w przeciwieństwie do powyższych rodzajów miodów, pozyskiwany jest ze spadzi, a nie nektaru kwiatowego. Czym jest spadź i w jaki sposób pobierana jest przez pszczoły pisaliśmy już tutaj.
Miód spadziowy ma właściwości prozdrowotne i całą masę biopierwiastków.
0 komentarzy