Twój koszyk

Brak produktów w koszyku.

Loft Kulinarny
kategoria artykułów "smak" Loft Kulinarny

Najlepszy żurek na Wielkanoc

Najlepszy żurek wyłoniony w konkursie marki Stara Wędzarnia.
20.02.2023
Autor: Loft Kulinarny

Dziękujemy za wszystkie przepisy na Wasze żurki idealne. Każdy nadesłany przepis zasługuje na wyróżnienie i każda osoba, która wzięła udział w naszym konkursie otrzymuje od nas kod rabatowy na świąteczne zakupy oraz zapas żurku!

Poniżej prezentujemy Wam najlepszy żurek z najlepszych. Autorką przepisu jest Dorota Płaszczyńska, która wygrywa zestaw smakołyków od Stara Wędzarnia, w tym oczywiście nasz pyszny zakwas na żurek : )

Publikujemy oryginalną wiadomość od Doroty, bo cała forma nas zachwyciła, a także własny przepis na zakwas.

“Tak jak nie ma Wielkanocy bez żurku, tak nie ma żurku bez dobrego zakwasu! Dlatego ja swój żurek zaczynam przygotowywać już 5 dni przed Wielkanocą, właśnie od nastawienia własnego zakwasu.

Przepis na zakwas żurku:

W dużym słoju mieszamy dokładnie 3 szklanki ciepłej wody i 1 szklankę mąki żytniej tym 2000. Dodajemy 3 rozgniecione ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie i pół łyżeczki ziarenek pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, słój przykrywamy gazą, zakładamy gumkę i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 5 dni. Nie zapominamy o codziennym przemieszaniu naszego zakwasu! Przed użyciem przecedzamy.

Przepis na najlepszy żurek Wielkanocny :

– 1 litr wody

– 250 ml dobrej jakości zakwasu

– pęczek włoszczyzny

– 2 liście laurowe

– 2 ziela angielskie

– 2 suszone grzybki

– 1 łyżeczka majeranku

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka tartego chrzanu

– 100 ml śmietanki 30%

– pieprz i sok z cytryny do smaku

– biała kiełbasa surowa

– wędzony boczek i/lub wędzona kiełbasa

Warzywa obrać i umyć, włożyć do garnka, dodać przyprawy i zalać wodą. Gotować do miękkości. Na kwadrans przed końcem gotowania dodać białą kiełbaskę. Bulion przecedzić do drugiego garnka, dodać dokładnie wymieszany zakwas, chrzan oraz sok z cytryny i gotować na małym ogniu około 15 minut. Boczek i/lub kiełbasę pokroić na kawałeczki i podsmażyć na suchej patelni, dodać do żurku. Ugotowaną wcześniej marchewkę pokroić w półplasterki i również dodać do żurku. Na koniec zaprawić zupę słodką śmietanką. Żurek podawać z kawałkiem białej kiełbaski, jajkiem ugotowanym na twardo oraz kromką świeżego chleba.

Smacznego!”

Dorota Płaszczyńska

 

W ofercie marki Stara Wędzarnia znajdziecie gotowy, naturalny żur polski. 

Skosztuj także produktów uzupełniających smak żury jak chrzan i kiełbasa myśliwska staropolska. 

Żur polski

Żur polski

Chrzan extra

Chrzan extra

Myśliwska staropolska sucha nie wymagająca chłodzenia w transporcie

Kiełbasa myśliwska staropolska 

 

Zobacz też inne artykuły z tej kategorii:

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *