Dziękujemy za wszystkie przepisy na Wasze żurki idealne. Każdy nadesłany przepis zasługuje na wyróżnienie i każda osoba, która wzięła udział w naszym konkursie otrzymuje od nas kod rabatowy na świąteczne zakupy oraz zapas żurku!
Poniżej prezentujemy Wam najlepszy żurek z najlepszych. Autorką przepisu jest Dorota Płaszczyńska, która wygrywa zestaw smakołyków od Stara Wędzarnia, w tym oczywiście nasz pyszny zakwas na żurek : )
Publikujemy oryginalną wiadomość od Doroty, bo cała forma nas zachwyciła, a także własny przepis na zakwas.
„Tak jak nie ma Wielkanocy bez żurku, tak nie ma żurku bez dobrego zakwasu! Dlatego ja swój żurek zaczynam przygotowywać już 5 dni przed Wielkanocą, właśnie od nastawienia własnego zakwasu.
Przepis na zakwas żurku:
W dużym słoju mieszamy dokładnie 3 szklanki ciepłej wody i 1 szklankę mąki żytniej tym 2000. Dodajemy 3 rozgniecione ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie i pół łyżeczki ziarenek pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, słój przykrywamy gazą, zakładamy gumkę i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 5 dni. Nie zapominamy o codziennym przemieszaniu naszego zakwasu! Przed użyciem przecedzamy.
Przepis na najlepszy żurek Wielkanocny :
– 1 litr wody
– 250 ml dobrej jakości zakwasu
– pęczek włoszczyzny
– 2 liście laurowe
– 2 ziela angielskie
– 2 suszone grzybki
– 1 łyżeczka majeranku
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka tartego chrzanu
– 100 ml śmietanki 30%
– pieprz i sok z cytryny do smaku
– biała kiełbasa surowa
– wędzony boczek i/lub wędzona kiełbasa
Warzywa obrać i umyć, włożyć do garnka, dodać przyprawy i zalać wodą. Gotować do miękkości. Na kwadrans przed końcem gotowania dodać białą kiełbaskę. Bulion przecedzić do drugiego garnka, dodać dokładnie wymieszany zakwas, chrzan oraz sok z cytryny i gotować na małym ogniu około 15 minut. Boczek i/lub kiełbasę pokroić na kawałeczki i podsmażyć na suchej patelni, dodać do żurku. Ugotowaną wcześniej marchewkę pokroić w półplasterki i również dodać do żurku. Na koniec zaprawić zupę słodką śmietanką. Żurek podawać z kawałkiem białej kiełbaski, jajkiem ugotowanym na twardo oraz kromką świeżego chleba.
Smacznego!”
Dorota Płaszczyńska
W ofercie marki Stara Wędzarnia znajdziecie gotowy, naturalny żur polski.
Skosztuj także produktów uzupełniających smak żury jak chrzan i kiełbasa myśliwska staropolska.
0 komentarzy