Twój koszyk

Brak produktów w koszyku.

Loft Kulinarny
kategoria artykułów "smak" Loft Kulinarny

Jak powstaje chałwa i jaki udział w procesie wyrabiania chałwy ma wiosło?

Jak powstaje chałwa
Autor: Loft Kulinarny

Skąd wywodzi się chałwa?

Zacznijmy od początku, czyli czym jest chałwa i skąd pochodzi smakołyk, który w wielu osobach budzi sentyment do dzieciństwa? Chałwa wywodzi się z Iranu, a samo słowo chałwa wywodzi się z języka arabskiego. Słowo chałwa po arabsku znaczy słodkie. Chałwa symbolizuje szczęście i dobrobyt, dlatego zawsze towarzyszyła ważnym wydarzeniom jak świętowanie urodzin, zaślubin i innym uroczystości. Chałwa, to bardzo słodki deser powstały z karmelizowanego cukru i miazgi nasion oleistych.

Ręczne wiosłowanie chałwy
Jak powstaje chałwa - ręczne wyrabianie chałwy

Z czego i jak powstaje chałwa?

Najważniejszym składnikiem chałwy są nasiona roślin oleistych z których najpopularniejszy to sezam. Miazgę sezamową łączy się z karmelem, który łączy całość. By uzyskać bardzo podążaną włóknistą strukturę masę wyrabia się ręcznie z pomocą wiosła. Cały proces ręcznego wyrabiania chałwy zwany jest wiosłowaniem. Jest to sztuka, która ma ogromny wpływ na strukturę i smak chałwy. Do dzisiaj najlepsze chałwy wyrabiane są ręcznie, gdyż tylko tak uzyskujemy konsystencję zasługująca na miano chałwy.

Czy chałwa jest zdrowa?

Pomimo, iż chwała jest dosyć kaloryczna, to jednak pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy i dba o naszą urodę, poprawiając stan naszej skóry, paznokci i włosów. Witamina E w którą chałwa jest bardzo bogata zapobiega powstawaniu wolnych rodników, chroniąc organizm przed oznakami starzenia. Witamina A pozytywnie wpływa na wzrok. Chałwa posiada wiele składników mineralnych i dodaje energii. Poziom wapnia w chałwie przewyższa ten zawarty w mleku. Nasiona sezamu są bardzo bogate w kwas linolowy, który dba o właściwy poziom cholesterolu. Jak każdy smakołyk należy spożywać go z umiarem, by móc czerpać to, co w chałwie najlepsze.

 

 

Jak rozpoznać najwyższej jakości chałwę?

Szukajcie dobrego składu i napowietrzania chałwy poprzez białko jaja kurzego i korzenia mydlnicy. Oba składniki mogą występować osobno, ale w połączeniu ze sobą tworzą spektakularny efekt.
Włóknista struktura – podłużne karmelowe włókna otulone miazgą sezamową uzyskane wyłącznie w procesie ręcznego wyrabiania chałwy.
Wysokiej jakości chałwa powinna być oleista w dotyku, ale nie powinien z niej wyciekać olej. Pamiętajcie, że właście te oleje są sprzymierzeńcami w dbaniu o nasz wygląd dostarczając organizmowi wielu witamin.

Szykując chałwę Loft Kulinarny nie szliśmy na żaden kompromis i nasz produkt musiał spełnić 10/10 punktów. Oddajemy w Wasze ręce chałwę wykonaną tradycyjną, ręczną metodą, by zapewnić Wam najwyższą jakość rzemieślniczego produktu.

Wartości odżywcze chałwy sezamowej o smaku waniliowym w 100g:

Wartość energetyczna
2211kJ/530 kcal
Białko
13 g
Tłuszcz
31 g
– w tym kwasy tłuszczowe nasycone
5,7 g
Węglowodany
49 g
– w tym cukry
28 g
Sól
0,01 g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chałwa żurawinowa Loft Kulinarny

Jak przechowywać chałwę?

Chałwę po otwarciu należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pudełeczku, najlepiej szklanym. Tak przechowywana chałwa powinna zachować wszystkie swoje walory estetyczno-smakowe do ok miesiąca od otwarcia.

Zastosowanie chałwy.

Chałwę wystarczy pociąć na porcje i można zajadać się nią jak ciasteczkami. Chałwa świetnie nadaje się także do przygotowywania wielu deserów.

 

Jeśli chcecie zachwycić swoich gości przepysznym deserem na bazie chałwy, polecamy nasz mus chałwowy:

Mus chałwowy - przepis

Zobacz też inne artykuły z tej kategorii:

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *