Loft Kulinarny logo

Mus chałwowy

Bardzo szybki i bardzo prosty

Mus chałwowy - przepis
Autor: Loft Kulinarny

Czas przygotowania: 25 minut

liczba porcji: 4 porcje

typ posiłku: deser

Lista składników:

  • 150 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
  • 250 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietany 30% mocno schłodzonej
  • 2 łyżeczki cukru

najlepsza będzie chałwa ręcznie wyrabiana

Lista kroków przygotowania:

Do serka mascarpone dodaj chałwę i wymieszaj na jednolity krem.
W osobnej miseczce ubij śmietankę (pamiętaj, by było dobrze schłodzona) na sztywną masę, pod koniec ubijania dodawaj po woli cukier.
Dodaj ubitą śmietankę do przygotowanego kremu. Delikatnie połącz ze sobą całość. Najlepiej sprawdza się silikonowa szpatułka.
Gotowy mus chałwowy przełóż do szklanek lub pucharków. Wierzch każdego deseru posyp rozkruszonymi kawałkami chałwy. Możesz także posypać deser ulubionymi owocami, świetnie sprawdzą się maliny lub owoce granatu. Polecamy także polać deser orzechami w miodzie.
Do momentu podania deseru przechowuj go w lodówce.
Życzymy smacznego!

Chałwę waniliową kupisz w naszym sklepie:

Wspaniałym dodatkiem będą "Orzechy W Miodzie":

Orzechy w Miodzie Loft Lulinarny

0 komentarzy

Pin It on Pinterest

Share This