Teraz z okazji startu marki Loft Kulinarny i wiosny za oknem nasz bukiet się rusza i możecie zauważyć także bardzo ważną bohaterkę, która pojawia się przy bukiecie. Tak, to pszczoła i jest tu z bardzo ważnego powodu. Pszczoły właśnie budzą się do aktywności po zimowej hibernacji w ulach. Chcemy im pomóc, by było ich jak najwięcej i niebawem poznacie produkty oraz projekt dzięki któremu zrobimy dużo dobrego RAZEM właśnie dla pszczół!
Wiecie już więcej na temat naszego bukietu, ale poznajmy także artystkę, która zaprojektowała je dla nas. O Smakach i Sztuce rozmawiamy z Blueberrythinks – Jagodą Stączek.
O sztuce:
Jagoda Stączek: Sztuka zawsze była moją największą pasją, choć miałam dużo energii, to byłam raczej dzieciakiem, co chodzi wszędzie z kartką i ołówkiem i rysuje bez końca. To mi pozwalało kreować światy alternatywnej rzeczywistości, cudowne medium do zabawy, bo pozwalało mi stworzyć dowolną scenografię i akcesoria. Mogłam być każdym. Tworzyłam sobie wyimaginowane legitymacje dziennikarzy śledczych albo malowane skrzydła motyla… a potem była Akademia Sztuk Pięknych, gdzie się to wszystko ugruntowało.
Wciąż też rysuje maluje, tworze animacje, ale to kolaż jest formą z którą „wyszłam do ludzi”.
To chyba przez moją fascynację kiczem. Kolaż wybacza fantazyjne kiczowate połączenia zupełnie inaczej niż np. malarstwo, podoba mi się też absurdalny humor na który pozwala i nadawanie rzeczom nowych, nieoczywistych znaczeń.
O inspiracjach:
Jagoda Stączek: Inspirację czerpię dość mocno ze sztuki renesansowej, barokowej, obrazów ze starych kościołów, przerażających portretów na pociemniałych obrazach poniewierających się po targach staroci. Moja mama jest historykiem sztuki, więc w domu zawsze było mnóstwo albumów i ciekawych zbiorów, były to rzeczy które od dziecka mnie fascynowały i odrobinę straszyły, co tylko podkręcało fascynację. Mieszkam też w Wałbrzychu, gdzie wciąż odczuwalna jest tzw „spuścizna po Niemcu”, targi staroci, stare fotografie, czasopisma, fragmenty historii, myślę że mocno to widać w moich kolażach.
O Smakach:
Jagoda Stączek: Nie jestem wybitną kucharką, ale jestem łasuchem, więc mam parę swoich ulubionych i dobrze przećwiczonych dań. Moje ulubione wytrwane danie, to krewetki wg przepisu mojego taty, który jest wyśmienitym kucharzem amatorem. Danie niezwykle proste, ale przepyszne. A z wypieków czekoladowa chmura Nigelli. Przepisy zobacz tutaj. (podlinkujemy)
Przepis na „Czekoladową Chmurę”
Pyszne ciasto na bazie gorzkiej czekolady 70% lub 75% kakao. Autorem jest Richard Sax, znany z książki „Classic Home Desserts”. Ciasto jest absolutnie przepyszne!
0 komentarzy