Twój koszyk

Brak produktów w koszyku.

Loft Kulinarny
Autor: Loft Kulinarny

Przyjazny środowisku octan celulozy. Anna Kholodna i jej kolekcja pierścieni do serwet.

W Loft Kulinarny znajdziecie jedynie produkty, które są w zgodzie z naturą. Wciąż poszukujemy nowych rozwiązań przyjaznych środowisku dla naszych produktów. Kochamy pięknie nakryty stół z dbałością o szczegóły, dlatego nie mogło zabraknąć w Loft Kulinarny pięknych pierścieni do serwet. Nie znajdziecie u nas żadnego plastiku, jednak ważne było dla nas, aby materiał na pierścienie do serwet był trwały. Udało nam się znaleźć naturalny zamiennik - octan celulozy, pozyskiwany naturalnie. Przepiękne produkty wykonane ręcznie właśnie z octanu celulozy tworzy marka Ninico, czyli Anna Kholodna.
Anna Kholodna Ninico
Pierścienie do serwetek octan celulozy
Anna Kholodna Ninico pierścienie na serwetki z octanu celulozy

Wywiad z Ninico – Anną Kholodną

Ninico specjalizuje się w tworzeniu biżuterii, jednak my poprosiliśmy Annę, aby zaprojektowała dla nas pierścienie na serwetki i tak powstała nasz współpraca, która zaowocowała kolekcją pierścieni w dwóch barwach. Zanim obejrzycie produkty, zapraszamy Was na wywiad z projektantką Anną Kholodną z którego dowiecie się więcej czym jest octan celulozy i jakie piękne produkty można z niego tworzyć.

Loft Kulinarny: Jak narodziła się Twoja pasja do wykonywania biżuterii?

Anna Kholodna: Od dzieciństwa uwielbiam nosić biżuterię, szczególnie kolorową, i nie takie jak u wszystkich innych. Często znajdowałam coś w indyjskich sklepach. Jednak wielu kolczyków, które kupiłam, nie mogłam nosić, ponieważ były ciężkie i niewygodne, a nawet wplatały się we włosy.

Dlatego już w trakcie studiowania na uniwersytecie wyobrażałam sobie, co chciałabym robić i co mnie interesuje. Chciałam robić biżuterię kolorową, ciekawą i przede wszystkim wygodną.

Loft Kulinarny: Jak trafiłaś właśnie na octan celulozy?

Anna Kholodna: Miałam słaby wzrok i zawsze nosiłam okulary. Pewnego dnia zastanawiałam się, z czego wykonana jest moja oprawka, i tak się dowiedziałam o octanie celulozy i producencie Mazzucchelli 1849.

 

Octan celulozy jest przyjazny dla środowiska, to lekki materiał i można z niego tworzyć różne rzeczy.

Loft Kulinarny: Jak możemy odróżnić produkt z octanu celulozy od sztucznego plastiku?

Anna Kholodna: Włoski octan celulozy jest całkowicie ekologicznym i niealergizującym materiałem.
Octan celulozy to biopolimer wykonany z naturalnej bawełny i włókien drzewnych. Jest to materiał hipoalergiczny, wykonany z odnawialnych surowców, lekki i bardzo wytrzymały.

Zwykłe tworzywo sztuczne jest robione na bazie ropy naftowej. Dlatego plastik jest tani, łatwy w produkcji i szkodliwy dla środowiska.

Loft Kulinarny: Dla Loft Kulinarny zaprojektowałaś piękne pierścienie na serwetki na stół do jadalni. A jakie potrawy pojawiają się na Twoim stole? Jakie są Twoje ulubione dania?

Anna Kholodna: Tak, zaprojektowałam pierścienie do serwetek w 2 opcjach kolorowych.

Ninico - pierścienie na serwetki

O Smakach:

Odnośnie potraw, to uwielbiam gotować i robię to codziennie. Największą kreatywność wykazuję w sałatkach i daniach z warzywami, tutaj można się ciągle bawić i wymyślać nowe kombinacje. Uwielbiam też piec różne ciasta i desery.
Szczerze mówiąc nigdy nie gotuję ściśle jak jest napisane w przepisie, zawsze zmieniam coś według własnego gustu, czy to składniki, czy proporcje. Dlatego nie mam recepty do udostępnienia, ale mam radę na temat szybkich i smacznych sałatek.

Kreatywne sałatki warzywne

Do standardowego zestawu warzyw (sałatka/rukola, pomidor, ogórek) można dodać pieczony bakłażan/paprykę/ lub dynię, różne nasiona np. słonecznika lub lnu, dowolny miękki ser lub awokado, a najciekawsze są dressingi – oliwa/ olej dyniowy i ocet balsamiczny, można dodać trochę miodu lub po prostu wymieszać jogurt grecki z musztardą i dodać trochę soku z cytryny. Można fantazjować.

Zwykle nie mam dużo czasu na gotowanie, więc zawsze gotuję coś prostego i pożytecznego z tego, co mam w domu. Dzięki temu można codziennie robić nowe kombinacje.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz też inne artykuły z tej kategorii: