Wywiad z Ninico – Anną Kholodną
Ninico specjalizuje się w tworzeniu biżuterii, jednak my poprosiliśmy Annę, aby zaprojektowała dla nas pierścienie na serwetki i tak powstała nasz współpraca, która zaowocowała kolekcją pierścieni w dwóch barwach. Zanim obejrzycie produkty, zapraszamy Was na wywiad z projektantką Anną Kholodną z którego dowiecie się więcej czym jest octan celulozy i jakie piękne produkty można z niego tworzyć.
Loft Kulinarny: Jak narodziła się Twoja pasja do wykonywania biżuterii?
Anna Kholodna: Od dzieciństwa uwielbiam nosić biżuterię, szczególnie kolorową, i nie takie jak u wszystkich innych. Często znajdowałam coś w indyjskich sklepach. Jednak wielu kolczyków, które kupiłam, nie mogłam nosić, ponieważ były ciężkie i niewygodne, a nawet wplatały się we włosy.
Dlatego już w trakcie studiowania na uniwersytecie wyobrażałam sobie, co chciałabym robić i co mnie interesuje. Chciałam robić biżuterię kolorową, ciekawą i przede wszystkim wygodną.
Loft Kulinarny: Jak trafiłaś właśnie na octan celulozy?
Anna Kholodna: Miałam słaby wzrok i zawsze nosiłam okulary. Pewnego dnia zastanawiałam się, z czego wykonana jest moja oprawka, i tak się dowiedziałam o octanie celulozy i producencie Mazzucchelli 1849.
Octan celulozy jest przyjazny dla środowiska, to lekki materiał i można z niego tworzyć różne rzeczy.
Loft Kulinarny: Jak możemy odróżnić produkt z octanu celulozy od sztucznego plastiku?
Anna Kholodna: Włoski octan celulozy jest całkowicie ekologicznym i niealergizującym materiałem.
Octan celulozy to biopolimer wykonany z naturalnej bawełny i włókien drzewnych. Jest to materiał hipoalergiczny, wykonany z odnawialnych surowców, lekki i bardzo wytrzymały.
Zwykłe tworzywo sztuczne jest robione na bazie ropy naftowej. Dlatego plastik jest tani, łatwy w produkcji i szkodliwy dla środowiska.
Loft Kulinarny: Dla Loft Kulinarny zaprojektowałaś piękne pierścienie na serwetki na stół do jadalni. A jakie potrawy pojawiają się na Twoim stole? Jakie są Twoje ulubione dania?
Anna Kholodna: Tak, zaprojektowałam pierścienie do serwetek w 2 opcjach kolorowych.
O Smakach:
Odnośnie potraw, to uwielbiam gotować i robię to codziennie. Największą kreatywność wykazuję w sałatkach i daniach z warzywami, tutaj można się ciągle bawić i wymyślać nowe kombinacje. Uwielbiam też piec różne ciasta i desery.
Szczerze mówiąc nigdy nie gotuję ściśle jak jest napisane w przepisie, zawsze zmieniam coś według własnego gustu, czy to składniki, czy proporcje. Dlatego nie mam recepty do udostępnienia, ale mam radę na temat szybkich i smacznych sałatek.
Do standardowego zestawu warzyw (sałatka/rukola, pomidor, ogórek) można dodać pieczony bakłażan/paprykę/ lub dynię, różne nasiona np. słonecznika lub lnu, dowolny miękki ser lub awokado, a najciekawsze są dressingi – oliwa/ olej dyniowy i ocet balsamiczny, można dodać trochę miodu lub po prostu wymieszać jogurt grecki z musztardą i dodać trochę soku z cytryny. Można fantazjować.
Zwykle nie mam dużo czasu na gotowanie, więc zawsze gotuję coś prostego i pożytecznego z tego, co mam w domu. Dzięki temu można codziennie robić nowe kombinacje.
0 komentarzy