Projektują i wykonują ręcznie piękne, oryginalne i solidne drewniane meble i dodatki. Każdy ich produkt jest dopracowany w najmniejszym szczególe. Ich styl, to czysta forma i ukazanie najważniejszego – piękna surowca, czyli drewna w którym tworzą swoje małe dzieła sztuki. Specjalnie dla Loft Kulinarny zaprojektowali łyżeczkę do miodu. Powiemy więcej, to najładniejsza łyżeczka do miodu jaką widzieliśmy!
Łyżeczka do miodu zaprojektowana przez Nudo design
Zapraszamy na rozmowę z Kają Ałaszkiewicz i Domenico Russo, tworzącymi Nudo Design.
Loft Kulinarny: Jakie jest DNA marki Nudo design?
Domenico Russo: To polsko włoska manufaktura drewnianych mebli i dodatków do wnętrz. We dwójkę projektujemy i wytwarzamy produkty do nowoczesnych mieszkań. Lubimy minimalistyczne sylwetki, które łączą krzywe z prostymi, a czasem nawet ciężkimi liniami. Chcemy aby to drewno i jego usłojenie było największą ozdobą wnętrz.
Loft Kulinarny: Opowiedzcie o Waszym procesie tworzenia.
Kaja Ałaszkiewicz: Wszystkie nasze kolekcje powstają z litego drewna lub sklejki fornirowanej z dbałością o detale. Nasza produkcja skupiona jest na pracy rąk, a w szczególności przykładamy dużo uwagi do ostatniego etapu. Szlifujemy każdy element z dużą precyzją i zabezpieczamy nasze produkty powłoką na bazie naturalnych olei i wosków.
Domenico: W trakcie produkcji staramy się ograniczać odpady do minimum dlatego często tworzymy produkty o niestandardowych wymiarach np. mniejsze kwietniki czy podkładki których nie znajdziecie w naszym sklepie online, a chętnie sprzedają się na targach.
Ostatnio nawiązaliśmy współpracę z pobliską fabryką, która pozwala wykorzystać ponownie palety i opakowania do zabezpieczenia i wysyłki niektórych naszych produktów w ten sposób nie marnujemy materiałów, które są pełnowartościowe.
Loft Kulinarny: Dla Loft Kulinarny zaprojektowaliście oryginalną łyżeczkę do miodu, jak wyglądała praca nad projektem?
Kaja: Staraliśmy się aby łyżeczka jak najmniej przypominała tą tradycyjną obłą drewnianą pałeczkę, a mimo to pozwalała aby nektar rozlewał się po jej kształtach. Zainspirowała nas oczywiście forma plastra miodu. Chcieliśmy aby jej geometryczny kształt stał się prostą ozdobą drewnianej łyżeczki i detalem, przez który przelewać się będzie złoty miodek.
Loft Kulinarny: Czym jest dla Was rzemiosło?
Domenico:
Rzemiosło, to w szczególności wolność kreatywna.
Najbardziej podoba mi się w naszej pracy to, że sami projektujemy nasze meble. Nikt nie narzuca nam swoich wytycznych. Mimo, że spędzamy w warsztacie nawet 6-7 dni w tygodniu to cieszy nas, że wytwarzamy je ręcznie i każdy produkt, to rezultat pracy naszych dłoni.
Loft Kulinarny: Przejdźmy do kuchni, jakie są Wasze ulubione smaki? Macie swoje ulubione potrawy?
Kaja: Pierwsze co mi przychodzi do głowy to “skrzydełka diabełka” moje ulubione danie z dzieciństwa. Moja mama przygotowywała skrzydełka kurczaka w sosie soja z dodatkiem imbiru, czosnku i miodu. Połączenie tych wszystkich składników tworzy ciemnobrązowe słodko piekące danie po prostu wyśmienite. Najlepiej na talerzu komponują się z dodatkiem makaronu i kiszonej kapusty (koniecznie też polane tym sosem). Pychota!
Domenico: Moja mama na święta przygotowuje zawsze tradycyjne apulijskie “Cartellate” czyli smażone ciasto uformowane w różyczki polane miodem i vincotto (gęsty syrop z soku winogronowego). Jest to dość pracochłonny przepis ale Natale bez nich nie może się odbyć.
Loft Kulinarny: Dziękujemy za rozmowę i po cichu liczymy na przepis na Cartellate! To musi być pyszne!
Więcej o Nudo design przeczytajcie na ich stronie: nudo.design
Łyżeczkę do miodu zaprojektowaną przez Nudo design kupisz tutaj: Łyżeczka do miodu
Rozmawiała: Diana Dyba
0 komentarzy