Logo Loft Kulinarny

Żurek marki Stara Wędzarnia

Przepis na wyjątkowy i niepowtarzalny wielkanocny żurek.

Autor: Loft Kulinarny

Czas przygotowania: 1 godzina

liczba porcji: 6 porcji zupy

typ posiłku: zupa

Lista składników:
  • 1 litr wody
  • 250 ml zakwasu żuru Stara Wędzarnia
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 suszone grzybki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • pieprz i sok z cytryny do smaku
  • biała kiełbasa surowa
  • wędzony boczek i/lub wędzona kiełbasa
Lista kroków przygotowania:

Warzywa obrać i umyć, włożyć do garnka, dodać przyprawy i zalać wodą.

Gotować do miękkości.

Na kwadrans przed końcem gotowania dodać białą kiełbaskę.

Bulion przecedzić do drugiego garnka, dodać dokładnie wymieszany zakwas, chrzan oraz sok z cytryny i gotować na małym ogniu około 15 minut.

Boczek i/lub kiełbasę pokroić na kawałeczki i podsmażyć na suchej patelni, dodać do żurku.

Ugotowaną wcześniej marchewkę pokroić w półplasterki i również dodać do żurku.

Na koniec zaprawić zupę słodką śmietanką.

Żurek podawać z kawałkiem białej kiełbaski, jajkiem ugotowanym na twardo oraz kromką świeżego chleba, lub ziemniakami.

Smacznego!

 

Przepis nadesłany i sprawdzony przez nas w wyniku konkursu marki Stara Wędzarnia przez Panią Dorotę Płaszczyńską.

Zakwas żur polski, to gwarancja udanego wielkanocnego żurku.

Żur polski

Chrzan extra marki Stara Wędzarnia, to nieliczny produkt na rynku, który nie zawiera kwasku cytrynowego! Wyłącznie naturalne składniki!

Chrzan extra

0 komentarzy