Żurek marki Stara Wędzarnia
Przepis na wyjątkowy i niepowtarzalny wielkanocny żurek.
Czas przygotowania: 1 godzina
liczba porcji: 6 porcji zupy
typ posiłku: zupa
- 1 litr wody
- 250 ml zakwasu żuru Stara Wędzarnia
- pęczek włoszczyzny
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 suszone grzybki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 100 ml śmietanki 30%
- pieprz i sok z cytryny do smaku
- biała kiełbasa surowa
- wędzony boczek i/lub wędzona kiełbasa
Warzywa obrać i umyć, włożyć do garnka, dodać przyprawy i zalać wodą.
Gotować do miękkości.
Na kwadrans przed końcem gotowania dodać białą kiełbaskę.
Bulion przecedzić do drugiego garnka, dodać dokładnie wymieszany zakwas, chrzan oraz sok z cytryny i gotować na małym ogniu około 15 minut.
Boczek i/lub kiełbasę pokroić na kawałeczki i podsmażyć na suchej patelni, dodać do żurku.
Ugotowaną wcześniej marchewkę pokroić w półplasterki i również dodać do żurku.
Na koniec zaprawić zupę słodką śmietanką.
Żurek podawać z kawałkiem białej kiełbaski, jajkiem ugotowanym na twardo oraz kromką świeżego chleba, lub ziemniakami.
Smacznego!
Przepis nadesłany i sprawdzony przez nas w wyniku konkursu marki Stara Wędzarnia przez Panią Dorotę Płaszczyńską.
Chrzan extra marki Stara Wędzarnia, to nieliczny produkt na rynku, który nie zawiera kwasku cytrynowego! Wyłącznie naturalne składniki!
0 komentarzy