Zupa dyniowa z jarmużem i sezamem

Autor: Loft Kulinarny
Dynia, to zdecydowanie królowa jesieni. Jest piękna, ma wspaniały, energetyczny kolor i całą masę niesamowitych właściwości za które nasz organizm będzie nam bardzo wdzięczny. Jednym w powodów, dlaczego powinniśmy sięgać po dynię jak najczęściej jest bardzo wysoka zawartość karotenu, który wspomaga naprawę naszej skóry po uszkodzeniach spowodowanych działaniem promieni UV. Karotenoidy, to bardzo silne przeciwutleniacze.
Dynia jest także świetnym źródłem wielu witamin m.in. witaminy C i witaminy z grupy B ( B2, B3, B6, B9). Czy wiecie, że właśnie dzięki tak bogatej ilości witamin z rodzinny B pomagamy naszej urodzie zwalczać trądzik. Wśród najważniejszych składników mineralnych w jakie bogata jest dynia znajdziemy magnez, żelazo, cynk, potas i miedź.
Jedzenie dyni dba o nasze zdrowe serce i pomaga redukować ryzyko wystąpienia raka, czego dowodzą badania Uniwersytetu medycznego Loma Linda w słonecznej Kalifornii.
Kolejną zaletą pięknej dyni, jest właśnie jej niesamowita uroda, dzięki czemu stanowi wyśmienitą dekorację naszych domów. Wystarczy ustawić kilka dyni przy schodach do domu, lub mniejsze okazy ułożyć na ulubionej paterze na stole, by nasz dom nabrał iście jesiennego klimatu.
By poczuć dynię wszystkimi zmysłami przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów, które warto robić jak najczęściej, póki trwa sezon na dynie. Pierwszy z nich to zupa dyniowa z jarmużem i sezamem.
Lista składników:
Jarmuż z sezamem
Lista kroków przygotowania:
Dynię kroimy na pół, wyciągamy pestki, polewamy oliwą z oliwek i pieczemy w rozgrzanym do 180-200 stopni piekarniku ok 30-40 min. do momentu, aż dynia będzie miękka.
0 komentarzy