Zupa dyniowa z jarmużem i sezamem
Dynia, to zdecydowanie królowa jesieni. Jest piękna, ma wspaniały, energetyczny kolor i całą masę niesamowitych właściwości za które nasz organizm będzie nam bardzo wdzięczny. Jednym w powodów, dlaczego powinniśmy sięgać po dynię jak najczęściej jest bardzo wysoka zawartość karotenu, który wspomaga naprawę naszej skóry po uszkodzeniach spowodowanych działaniem promieni UV. Karotenoidy, to bardzo silne przeciwutleniacze.
Dynia jest także świetnym źródłem wielu witamin m.in. witaminy C i witaminy z grupy B ( B2, B3, B6, B9). Czy wiecie, że właśnie dzięki tak bogatej ilości witamin z rodzinny B pomagamy naszej urodzie zwalczać trądzik. Wśród najważniejszych składników mineralnych w jakie bogata jest dynia znajdziemy magnez, żelazo, cynk, potas i miedź.
Jedzenie dyni dba o nasze zdrowe serce i pomaga redukować ryzyko wystąpienia raka, czego dowodzą badania Uniwersytetu medycznego Loma Linda w słonecznej Kalifornii.
Kolejną zaletą pięknej dyni, jest właśnie jej niesamowita uroda, dzięki czemu stanowi wyśmienitą dekorację naszych domów. Wystarczy ustawić kilka dyni przy schodach do domu, lub mniejsze okazy ułożyć na ulubionej paterze na stole, by nasz dom nabrał iście jesiennego klimatu.
By poczuć dynię wszystkimi zmysłami przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów, które warto robić jak najczęściej, póki trwa sezon na dynie. Pierwszy z nich to zupa dyniowa z jarmużem i sezamem.
Czas przygotowania: 1 godzina
liczba porcji: 6 porcji zupy
typ posiłku: zupa
- 1 niewielka dynia np. typu butternut squash
- bulion warzywny ok 750 ml.
- ok 80 ml mleczka kokosowego
- ok 20 ml syropu klonowego,
- 2 szalotki
- 4 ząbki czosnku,
- łyżeczka startego świeżego cynamonu,
- łyżeczka startej świeżej gałki muszkatałowej
- szczypta soli
Jarmuż z sezamem
- kilka listków jarmużu
- 2 ząbki czosnku
- surowe ziarna sezamu
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
Tak przygotowany jarmuż możecie przechowywać w lodówce przez kilka dni, lub zamrozić. Zamrożony utrzyma wszystkie swoje walory ok miesiąca.
Dynię kroimy na pół, wyciągamy pestki, polewamy oliwą z oliwek i pieczemy w rozgrzanym do 180-200 stopni piekarniku ok 30-40 min. do momentu, aż dynia będzie miękka.
- Do garnka ustawionego na średni ogień dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek, pokrojoną szalotkę i poszatkowany czosnek. Gotujemy ok 2-3 minuty do momentu, aż będą lekko zarumienione i półprzezroczyste.
- Dodajemy upieczoną dynię pokrojoną w kostkę, wszystkie przyprawy, bulion, mleczko kokosowe i syrop klonowy. Całość wymieszaj i na wolnym ogniu doprowadź całość do wrzenia.
- Po zagotowaniu się zupy, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu ok 20 minut do momentu, gdy zupa zredukuje nieco swoją objętość i stanie się gęstsza.
- Za pomocą blendera zmiksuj zupę na krem.
- Teraz przygotujemy czipsy z jarmużu: na suchej patelni upraż nasiona sezamu (możesz także uprażyć nasiona dyni) przez ok 2-3 minuty, mieszaj często, do momentu, aż staną się lekko brązowe. Przełóż je do miseczki i odstaw. Na rozgrzaną już patelnię dodaj oliwę z oliwek i przetarty czosnek i ok 2 minut przyrumień go. Dodaj porwany jarmuż i wymieszaj z czosnkiem, dopraw szczyptą soli i przykryj całość przykrywką. Gotuj całość do momentu, aż jarmuż zwiędnie i wtedy dodaj nasiona sezamu.
- Udekoruj zupę przygotowanym jarmużem.
0 komentarzy