Twój koszyk

Brak produktów w koszyku.

Loft Kulinarny

PRZEPIS NA BOCZEK CRACKING Z MARCHEWKAMI STARA WĘDZARNIA

Pamiętajcie, iż na przygotowanie potrzebne są 3 dni, tak więc łapcie fartuchy i czas przygotować najlepszego grilla jakiego kiedykolwiek zrobiliście. Nie zapominajcie podzielić się z nami jak grillujecie na naszym instagramie Grill Bar Stara Wędzarnia  

Autor: Canva

Czas przygotowania: 3 dni

typ posiłku: na grill

Lista składników:
  • boczek wędzono-parzony
  • sól morska
  • szalotka
  • seler naciowy
  • biała rzepa
  • koper włoski
  • marchewka
  • świeży tymianek
  • biały pieprz
  • liść laurowy
  • gwiazdki anyżowe

przed owinięciem w folię boczek musi dobrze wystygnąć

Lista kroków przygotowania:

Umyty osuszony boczek wędzono-parzony marynujemy solą morską.

Robimy warzywną marynatę: szalotkę kroimy w piórka, seler naciowy w plastry, białą rzepę i koper włoski drobno kroimy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, dodajemy świeży tymianek, biały pieprz, liść laurowy oraz gwiazdki anyżowe.

Taką warzywną marynatą obkładamy boczek i odstawiamy w chłodne miejsce, na dwa dni!

Po dwóch dniach przekładany do naczycia żaroodpornego wraz z warzywami  i pieczemy do dwóch  godzin w 130°C. Wystudzony boczek owijamy w folię i prasujemy za pomocą obciążników (możecie użyć ciężkiego garnka lub deski) do uzyskania cienkiej formy boczku. Następnego dnia porcjujemy i wrzucamy na grilla.

Sos – całość blendujemy:

pieczarki

wino czerwone

przecier pomidorowy

szalotki

 

MŁODE MARCHEWKI Z MIGDAŁAMI

Składniki:

1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

2 łyżki wędzonej słodkiej papryki

1 łyżka mielonego kopru włoskiego

1 łyżka mielonej kolendry

2 ząbki czosnku, cienko pokrojone

4 gałązki tymianku

1 kiść młodej marchewki, przecięta wzdłuż na pół,

Sól i świeżo zmielony pieprz

2 łyżki posiekane migdały do dekoracji

Rukola – alternatywnie

Sos vinaigrette – alternatywnie

Krok 1

W misce wymieszaj oliwę, paprykę, koper włoski, kolendrę, czosnek i tymianek. Dodaj marchewki i odstaw na 2 godziny.

Krok 2

Rozgrzej patelnię grillową. Marchewki wyjąć z marynaty i doprawić solą i pieprzem. Grillować na średnim ogniu, obracając, aż będzie chrupiący, 6 minut. Posyp zmielonymi migdałami i według uznania możesz dodać rukolę i nasz sos vinaigrette.

Tak delikatnego, soczystego boczku jeszcze nie jedliście. Koniecznie wypróbujcie przepis i dajcie znać jak Wam smakowało!

 

Delikatny i soczysty boczek cracking z dodatkiem marchewek z migdałami to idealne danie z grilla, którym zachwycisz najbardziej wymagających smakoszy.

Spróbuj z dodatkiem chutneya z gruszki

lub z salsą paprykową

Salsa paprykowa Loft Kulinarny

0 komentarzy