PRZEPIS NA BOCZEK CRACKING Z MARCHEWKAMI STARA WĘDZARNIA
Pamiętajcie, iż na przygotowanie potrzebne są 3 dni, tak więc łapcie fartuchy i czas przygotować najlepszego grilla jakiego kiedykolwiek zrobiliście. Nie zapominajcie podzielić się z nami jak grillujecie na naszym instagramie Grill Bar Stara Wędzarnia
Czas przygotowania: 3 dni
typ posiłku: na grill
- boczek wędzono-parzony
- sól morska
- szalotka
- seler naciowy
- biała rzepa
- koper włoski
- marchewka
- świeży tymianek
- biały pieprz
- liść laurowy
- gwiazdki anyżowe
przed owinięciem w folię boczek musi dobrze wystygnąć
Umyty osuszony boczek wędzono-parzony marynujemy solą morską.
Robimy warzywną marynatę: szalotkę kroimy w piórka, seler naciowy w plastry, białą rzepę i koper włoski drobno kroimy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach, dodajemy świeży tymianek, biały pieprz, liść laurowy oraz gwiazdki anyżowe.
Taką warzywną marynatą obkładamy boczek i odstawiamy w chłodne miejsce, na dwa dni!
Po dwóch dniach przekładany do naczycia żaroodpornego wraz z warzywami i pieczemy do dwóch godzin w 130°C. Wystudzony boczek owijamy w folię i prasujemy za pomocą obciążników (możecie użyć ciężkiego garnka lub deski) do uzyskania cienkiej formy boczku. Następnego dnia porcjujemy i wrzucamy na grilla.
Sos – całość blendujemy:
pieczarki
wino czerwone
przecier pomidorowy
szalotki
MŁODE MARCHEWKI Z MIGDAŁAMI
Składniki:
1/2 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
1 łyżka mielonego kopru włoskiego
1 łyżka mielonej kolendry
2 ząbki czosnku, cienko pokrojone
4 gałązki tymianku
1 kiść młodej marchewki, przecięta wzdłuż na pół,
Sól i świeżo zmielony pieprz
2 łyżki posiekane migdały do dekoracji
Rukola – alternatywnie
Sos vinaigrette – alternatywnie
Krok 1
W misce wymieszaj oliwę, paprykę, koper włoski, kolendrę, czosnek i tymianek. Dodaj marchewki i odstaw na 2 godziny.
Krok 2
Rozgrzej patelnię grillową. Marchewki wyjąć z marynaty i doprawić solą i pieprzem. Grillować na średnim ogniu, obracając, aż będzie chrupiący, 6 minut. Posyp zmielonymi migdałami i według uznania możesz dodać rukolę i nasz sos vinaigrette.
Tak delikatnego, soczystego boczku jeszcze nie jedliście. Koniecznie wypróbujcie przepis i dajcie znać jak Wam smakowało!
Delikatny i soczysty boczek cracking z dodatkiem marchewek z migdałami to idealne danie z grilla, którym zachwycisz najbardziej wymagających smakoszy.
0 komentarzy