Loft Kulinarny logo

Pierniczki na choinkę

Nie może ich zabraknąć w czasie świąt i są piękną dekoracją choinki – aromatyczne i bardzo trwałe – pierniczki. Pierniki są niezastąpione, kiedy chcemy wykazać się twórczo swoją kreatywnością. Tworzenie dowolnych kształtów, choinek, gwiazdek i budowanie domków. Zdobienie pierników to zabawa dla całej rodziny, której nie może zabraknąć w czasie Świąt.

Jak przygotować najlepsze pierniczki na choinkę? Już spieszymy z przepisem na mocno korzenne i rozgrzewające nasze kubki smakowe pierniki.

Autor: Loft Kulinarny

Czas przygotowania: 30 minut + 8 godzin na chłodzenie ciasta w lodówce

liczba porcji: 20 szt.

typ posiłku: deser

Lista składników:

Składniki na ciasto:

525g mąki przesianej

1 łyżka prawdziwego kakao

3 łyżeczki mielonego imbiru

1 i 1/2 łyżeczki mielonych goździków

2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 

225g niesolonego masła

170g cukru,

1 szt. jajo

155g melasy

2 łyżki miodu

 

Glazura na wierzch:

115g cukru pudru

sok wyciśnięty z cytryny lub woda ok 30 ml

Lista kroków przygotowania:

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na kremową masę. Następnie powoli dodajemy cukier ucierając do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy jajko i miksujemy. Dodajemy melasę i miód. Ucieramy do ładnego połączenia się składników. Czas na przyprawy, które mieszamy wcześniej z mąką. Całość ugniatamy na ładną masę, która będzie dobrze odchodzić od brzegów miski. Ciasto kładziemy na rozłożoną folię spożywczą i rozwałkowujemy do grubości ok 2 cm na prostokąt. Przykrywamy tak rozwałkowane ciasto folią spożywczą i na płasko wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmujemy ciasto i na oprószonej mąką stolnicy  rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wycinamy dowolne kształty naszych pierniczków.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika nasze pierniki. Pieczemy ok 10-15 min ten czas jest uzależniony od tego jak duże ciastka pieczemy. Mniejszym wystarczy krótszy czas. Kontrolujmy ich stan.

Po upieczeniu pozwólmy pierniczkom wystygnąć i możemy zacząć dekorowanie. By wykonać domowy lukier łączymy cukier puder z wodą lub z sokiem z cytryny i gotowe. Możemy także pokryć pierniczki roztopioną wcześniej na parze wodnej gorzką czekoladą i ozdobić orzechami. Polecamy nasze orzechy w miodzie. Będzie pysznie.

Życzymy pięknych chwil pełnych zabawy podczas szykowania pierniczków. 

Najlepszym miodem do wypieków będzie miód gryczany.

Możesz także użyć miodu z orzechami do ciasta, a samymi orzechami udekorować gotowe pierniczki.

Orzechy w Miodzie Loft Lulinarny

Do dekoracji użyj gorzkiej czekolady.

0 komentarzy

Pin It on Pinterest

Share This