Pierniczki na choinkę
Nie może ich zabraknąć w czasie świąt i są piękną dekoracją choinki – aromatyczne i bardzo trwałe – pierniczki. Pierniki są niezastąpione, kiedy chcemy wykazać się twórczo swoją kreatywnością. Tworzenie dowolnych kształtów, choinek, gwiazdek i budowanie domków. Zdobienie pierników to zabawa dla całej rodziny, której nie może zabraknąć w czasie Świąt.
Jak przygotować najlepsze pierniczki na choinkę? Już spieszymy z przepisem na mocno korzenne i rozgrzewające nasze kubki smakowe pierniki.
Czas przygotowania: 30 minut + 8 godzin na chłodzenie ciasta w lodówce
liczba porcji: 20 szt.
typ posiłku: deser
Składniki na ciasto:
525g mąki przesianej
1 łyżka prawdziwego kakao
3 łyżeczki mielonego imbiru
1 i 1/2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
225g niesolonego masła
170g cukru,
1 szt. jajo
155g melasy
2 łyżki miodu
Glazura na wierzch:
115g cukru pudru
sok wyciśnięty z cytryny lub woda ok 30 ml
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na kremową masę. Następnie powoli dodajemy cukier ucierając do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy jajko i miksujemy. Dodajemy melasę i miód. Ucieramy do ładnego połączenia się składników. Czas na przyprawy, które mieszamy wcześniej z mąką. Całość ugniatamy na ładną masę, która będzie dobrze odchodzić od brzegów miski. Ciasto kładziemy na rozłożoną folię spożywczą i rozwałkowujemy do grubości ok 2 cm na prostokąt. Przykrywamy tak rozwałkowane ciasto folią spożywczą i na płasko wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmujemy ciasto i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm i wycinamy dowolne kształty naszych pierniczków.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika nasze pierniki. Pieczemy ok 10-15 min ten czas jest uzależniony od tego jak duże ciastka pieczemy. Mniejszym wystarczy krótszy czas. Kontrolujmy ich stan.
Po upieczeniu pozwólmy pierniczkom wystygnąć i możemy zacząć dekorowanie. By wykonać domowy lukier łączymy cukier puder z wodą lub z sokiem z cytryny i gotowe. Możemy także pokryć pierniczki roztopioną wcześniej na parze wodnej gorzką czekoladą i ozdobić orzechami. Polecamy nasze orzechy w miodzie. Będzie pysznie.
Życzymy pięknych chwil pełnych zabawy podczas szykowania pierniczków.
Możesz także użyć miodu z orzechami do ciasta, a samymi orzechami udekorować gotowe pierniczki.
0 komentarzy