Twój koszyk

Brak produktów w koszyku.

Loft Kulinarny

Pączki z konfiturą, rzemieślniczą czekoladą i orzechami.

Prawdziwa rozpusta na Tłusty Czwartek. Wypróbuj przepis, którym zachwycisz wszystkich serwując domowe pączki o niesamowitym smaku i wyglądzie. Smak i sztuka na talerzu.

Autor: Loft Kulinarny

Czas przygotowania: 1 godzina

liczba porcji: Ok 20-25 pączków

typ posiłku: deser

Lista składników:

1 kg mąki pszennej

80 g świeżych drożdży

250 ml mleka

200 g masła

12 żółtek

2 całej jaja

150 g cukru

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

kieliszek spirytusu

konfitura lub powidła

smalec do smażenia

czekolada do oblania pączków

Zacznij smażenie pączków od bardziej wyrośniętej strony.

Lista kroków przygotowania:

1 etap – zaczyn:

Łączymy ze sobą ciepłe mleko z 100 g cukru i drożdżami. Drożdże muszą się dobrze rozpuścić. Następnie pozostawiamy na 30 minut, aż zaczyn zacznie pracować.

2 etap – masa jajeczna:

Ukręcamy 12 żółtek z cukrem na kogel mogel.

Do garnka wybijamy całe jajka i dodajemy utarte wcześniej żółtka i cukier waniliowy. Stawiamy na małym ogniu i mieszając trzepaczką, lekko podgrzewamy. W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło.

3 etap – wyrobienie ciasta:

Do zaczynu dodajemy masę jajeczną, rozpuszczone schłodzone masło, mąkę oraz spirytus. Ciasto wyrabiamy rękoma.

Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

4 etap – formowanie pączków:

Z ciasta formujemy rulony, następnie z nich odrywamy kawałki ciasta i formujemy placki. Na środek nakładamy konfiturę lub powidła i zlepiamy dokładnie brzegi.

Odkładamy gotowe pączki na podsypany mąką blat tak, żeby sklejana część była od spodu. Pozostawiamy paczki do wyrośnięcia na 30 minut.

5 etap – smażenie:

Rozgrzewamy smalec na głębokiej patelni. Smażymy pączki z dwóch stron, do momentu aż będą rumiane. Rekomendujemy zacząć smażyć bardziej wyrośnięta stroną.

6 etap – dekorowanie:

Pączki zanurzamy wierzchem w rozpuszczonej, lekko ostudzonej czekoladzie.

Posypujemy cukrem pudrem.

Na wierzch układamy kilka orzechów z miodu.

Smacznego!