Pączki z konfiturą, rzemieślniczą czekoladą i orzechami.
Prawdziwa rozpusta na Tłusty Czwartek. Wypróbuj przepis, którym zachwycisz wszystkich serwując domowe pączki o niesamowitym smaku i wyglądzie. Smak i sztuka na talerzu.
Czas przygotowania: 1 godzina
liczba porcji: Ok 20-25 pączków
typ posiłku: deser
1 kg mąki pszennej
80 g świeżych drożdży
250 ml mleka
200 g masła
12 żółtek
2 całej jaja
150 g cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
kieliszek spirytusu
konfitura lub powidła
smalec do smażenia
czekolada do oblania pączków
Zacznij smażenie pączków od bardziej wyrośniętej strony.
1 etap – zaczyn:
Łączymy ze sobą ciepłe mleko z 100 g cukru i drożdżami. Drożdże muszą się dobrze rozpuścić. Następnie pozostawiamy na 30 minut, aż zaczyn zacznie pracować.
2 etap – masa jajeczna:
Ukręcamy 12 żółtek z cukrem na kogel mogel.
Do garnka wybijamy całe jajka i dodajemy utarte wcześniej żółtka i cukier waniliowy. Stawiamy na małym ogniu i mieszając trzepaczką, lekko podgrzewamy. W osobnym naczyniu rozpuszczamy masło.
3 etap – wyrobienie ciasta:
Do zaczynu dodajemy masę jajeczną, rozpuszczone schłodzone masło, mąkę oraz spirytus. Ciasto wyrabiamy rękoma.
Przykrywamy ciasto ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
4 etap – formowanie pączków:
Z ciasta formujemy rulony, następnie z nich odrywamy kawałki ciasta i formujemy placki. Na środek nakładamy konfiturę lub powidła i zlepiamy dokładnie brzegi.
Odkładamy gotowe pączki na podsypany mąką blat tak, żeby sklejana część była od spodu. Pozostawiamy paczki do wyrośnięcia na 30 minut.
5 etap – smażenie:
Rozgrzewamy smalec na głębokiej patelni. Smażymy pączki z dwóch stron, do momentu aż będą rumiane. Rekomendujemy zacząć smażyć bardziej wyrośnięta stroną.
6 etap – dekorowanie:
Pączki zanurzamy wierzchem w rozpuszczonej, lekko ostudzonej czekoladzie.
Posypujemy cukrem pudrem.
Na wierzch układamy kilka orzechów z miodu.
Smacznego!
0 komentarzy