Loft Kulinarny logo

Orzeźwiające cold brew w sam raz na upalne lato!

Oto jak zrobić idealne COLD BREW.

Podstawą każdego udanego przepisu są najwyższej jakości składniki. Wybierając kawę sprawdźcie jaki ma stopień wypalenia, jakiej obróbce zostały poddane ziarna. Wszystko ma znaczenie, bo im bardziej naturalna obróbka, tym kawa bardziej jakościowa. Zwróćcie uwagę także na opakowanie – czy podlega recyklingowi, czy jest ekologiczne. Pochodzenie ziaren, to kolejna niesamowicie ważna kwestia. Świadomość konsumenta nie sprowadza się wyłącznie do wyboru smaku, ale patrzmy na skład i pochodzenie produktów. Przy wyborze kawy (jak również czekolady) bardzo ważne jest, aby mieć pewność, że ziarna pochodzą z ekologicznej uprawy, nie poddawanej wylesianiu.

Kiedy już wybraliście kawę, która wspiera naturę, możemy przejść do przepisu.

Autor: Matt Hoffman

Czas przygotowania: 8-16 godzin

liczba porcji: 1 litr koncentratu

typ posiłku: napój

Lista składników:

Potrzebujesz jedynie:

Wysokiej jakości kawy ziarnistej.

Wody w temperaturze pokojowej lub zimnej.

Szklana butelka lub słoik

Pamiętaj, że im dłuższe macerowanie, tym więcej kofeiny w napoju.

Lista kroków przygotowania:

Proporcje kawa do wody powinny wynosić 1:4

250g kawy mielonej zalejemy 1 l wody

Mielimy ziarna kawy

Wsypujemy do szklanego naczynia zmielona kawę 250 g

Zalewamy kawę 1 litrem chłodnej wody w temperaturze pokojowej (nie mieszaj kawy, ale dociśnij lekko, aby cała kawa była zamoczona w wodzie).

Zamykamy naczynie i wstawiamy do lodówki na ok 12 godzin (min. to 8 godz. ale nie dłużej niż 24 godziny). W tym czasie kawa podlega macerowaniu.

Najlepiej przygotować kawę wieczorem i pozostawić na całą noc i rano możemy cieszyć się już wybornym cold brew.

Wyjmij naczynie z lodówki i przecedź napar przez drobne sitko. Raz wystarczy, ale podwójne przecedzanie da nam czystszy koncentrat. (Nie dociskamy ziaren do sitka, gdyż wtedy kawa będzie bardziej gorzka. Pozwólmy przecedzić się kawie powoli, we własnym tempie. Do tego celu najlepiej użyć sitko o bardzo drobnych oczkach, gazę lub filtr do kawy).

Twoje cold brew jest gotowe! Tak przygotowany koncentrat przechowuj w lodówce do 7 dni.

Jak podawać cold brew?

Możesz użyć dowolną ilość koncentratu wg Twoich upodobań. Najlepiej jednak jest rozcieńczyć koncentrat z przegotowaną zimną lub chłodną wodą w proporcji 1:2

1/3 szklanki koncentratu dopełnij 2/3 wody lub schłodzonego mleka.

Podawaj cold brew na lodzie. Możesz także podkręcić smak dodając plasterek cytryny lub pomarańczy.

Wykorzystaj przygotowane przez siebie cold brew i rozpieść się kawą mrożoną.

Do szklanki wlej 1/3 koncentratu, dopełnij 2/3 pojemności mleka, dodaj kostki lodu, gałkę lodów waniliowych, możesz dodać syrop lub nieco płynnej czekolady i masz gotowy deser kawowy. Wyborna mrożona kawa, którą schłodzisz się w upalne dni.

Życzymy smacznego!

Do pysznego cold brew polecamy kawy specialty z nutami owocowymi.

Kawa Specialty Kolumbia Loft Kulinarny

Z tą kawą w cold brew wyczujecie smak brzoskwini i orzechu.

Kawa Specialty Kostaryka Loft Kulinarny

...a tu smak słodkiej pomarańczy, winogron i karmelu.

Kawa Specialty Etiopia Loft Kulinarny

0 komentarzy

Pin It on Pinterest

Share This