Loft Kulinarny logo

Najlepszy sernik z białą czekoladą

Polski twaróg możemy jeść na wiele sposobów. Rozsmarowany na kromce świeżego chleba i oprószony szczypiorkiem, lub na słodko polany obficie miodem lub ulubioną konfiturą.
Dzisiaj mamy dla Was nasz bardzo szczególny przepis, którym dzielimy się z najbliższymi. Czas podzielić się z Wami, bo chcemy, abyście mieli od nas tylko, to co najlepsze. Nasz sernik z białą czekoladą nazwaliśmy najlepszy, ponieważ zanim powstał spróbowaliśmy mnóstwo innych i robiliśmy wiele prób, aby przepis dopracować do perfekcji. Z pełną odpowiedzialnością możemy stwierdzić, że jest to najlepszy sernik z białą czekoladą jaki jedliśmy. Dajcie znać jak Wam smakuje.

Najlepszy sernik z białą czekoladą
Autor: Loft Kulinarny

Czas przygotowania: 75 minut

liczba porcji: 12 porcji

typ posiłku: Ciasto

Lista składników:

Jednym ze składników naszego ciasta jest pyszne ciasto imbirowe. Możecie użyć własnego spodu jaki zazwyczaj szykujecie do serników, ale diabeł taki w szczegółach, a nasze ciasto imbirowe zrobi różnicę przekonacie się sami.

Zatem najpierw nasza baza, czyli kruche ciasto imbirowe na spód sernika:

Składniki ciasta:

  • mąka pszenna 2,5 kg
  • masło 1,250 kg
  • cukier 0,5 kg
  • proszek do pieczenia 0,05 kg
  • jaja 10 szt.
  • imbir 0,2 kg

Składniki masy serowej:

  • masło 0,050 kg
  • biała czekolada 0,400 kg
  • serek twarogowy na sernik 1,250 kg
  • cukier 0,375 kg
  • śmietana 30% lub 36% 0,400 kg
  • jaja 8 szt.
  • pasta waniliowa 1.5 łyżki

Do naszego sernika wszystkie składniki musza mieć jedna temperaturę.

Lista kroków przygotowania:

Sposób przygotowania ciasta:

Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto na gładkie.

Sposób przygotowanie masy serowej:

Ciasto imbirowe połączyć z masłem i wyłożyć dno tortownicy, schłodzić w lodówce.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do wystudzenia.
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, następnie wlewamy powoli śmietanę 36% i dodajemy pastę waniliową i ser. Całość mieszamy.
Do wystudzonej czekolady dodajemy masę serową delikatnie mieszając.

Wykładamy ciasto na płasko do tortownicy i na górę wlewamy masę serową do tortownicy na wysokość ¾ .

Pieczemy w 160 stopniach przez 1 godz.

Najlepszą do sernika białą czekoladę znajdziesz tu:

Biała czekolada mleczna pistacja zurawina

0 komentarzy

Pin It on Pinterest

Share This