Mus chałwowy
Bardzo szybki i bardzo prosty
Autor: Loft Kulinarny
Czas przygotowania: 25 minut
liczba porcji: 4 porcje
typ posiłku: deser
Lista składników:
- 150 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym
- 250 g sera mascarpone
- 200 ml śmietany 30% mocno schłodzonej
- 2 łyżeczki cukru
najlepsza będzie chałwa ręcznie wyrabiana
Lista kroków przygotowania:
Do serka mascarpone dodaj chałwę i wymieszaj na jednolity krem.
W osobnej miseczce ubij śmietankę (pamiętaj, by było dobrze schłodzona) na sztywną masę, pod koniec ubijania dodawaj po woli cukier.
Dodaj ubitą śmietankę do przygotowanego kremu. Delikatnie połącz ze sobą całość. Najlepiej sprawdza się silikonowa szpatułka.
Gotowy mus chałwowy przełóż do szklanek lub pucharków. Wierzch każdego deseru posyp rozkruszonymi kawałkami chałwy. Możesz także posypać deser ulubionymi owocami, świetnie sprawdzą się maliny lub owoce granatu. Polecamy także polać deser orzechami w miodzie.
Do momentu podania deseru przechowuj go w lodówce.
Życzymy smacznego!
0 komentarzy