Krewetki zapiekane w winie.
Idealne danie na przystawkę lub przekąskę.
Autor: Patrik Kay
Czas przygotowania: 25 minut
liczba porcji: 2 porcje
typ posiłku: przystawka
Lista składników:
- Krewetki 500g
- 75g masła
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki wina białego
- zielona pietruszka
Pamiętaj, że krewetki w pancerzach smakują znacznie lepiej niż krewetki obrane.
Lista kroków przygotowania:
- Do żaroodpornego naczynia wkładamy krewetki całe w pancerzykach.
- Dodajemy masło, zalewamy winem, czosnek przeciśnięty przez praskę, trochę pieprzu i soli.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 8-10 minut. Temperatura: 180°C.
- Po wyjęciu dodajemy pokrojoną zieloną pietruszkę.
- Idealnie smakuje ze świeżą bagietką, którą możemy maczać w sosie.
0 komentarzy