Twój koszyk

Brak produktów w koszyku.

Loft Kulinarny

Kozi ser z miodem i orzechami

Przepyszna przystawka, która zachwyci Ciebie i Twoich gości. Gorący ser kozi w miodowej polewie z orzechami i gruszką.

Autor: Loft Kulinarny

Czas przygotowania: 20 minut

liczba porcji: 2 osoby

typ posiłku: Przystawka

Lista składników:
  • kozi ser 2 opakowania po 125g
  • 100g miodu (możesz użyć naszych gotowych orzechów w miodzie, których nie musisz już prażyć)
  • 30g orzechów włoskich uprażonych na sucho i lekko pokrojonych
  • 2 łyżki oleju orzechowego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1/2 ząbka czosnku sprasowanego
  • 10 ml octu np. z estragonem
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 gruszka przekrojona na pół, bez gniazda nasion
  • dowolna mieszanka sałat
  • bagietka lub tost
Lista kroków przygotowania:

Ustaw piekarnik na opcję grillowania.

Do żaroodpornej formy wysmarowanej olejem orzechowym wkładamy ser kozi.

Oba kawałki sera skrapiamy miodem i posypujemy uprażonymi wcześniej orzechami.

Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Grillujemy w rozgrzanym piekarniku ok 10 minut na piękny złoty kolor.

W trakcie grillowania serków mieszamy w misce sok z połowy cytryny, wyciśnięty czosnek, ocet i musztardę. Delikatnie ubijając całość dodajemy powoli olej orzechowy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy sola i świeżo zmielonym pieprzem.

Gruszkę kroimy na bardzo cienkie plasterki.

Mieszankę sałat mieszamy z plastrami gruszki i sosem.

Podajemy razem z ciepłym serem i tostem lub podpieczona bagietką.

 

Smacznego!