Kozi ser z miodem i orzechami
Przepyszna przystawka, która zachwyci Ciebie i Twoich gości. Gorący ser kozi w miodowej polewie z orzechami i gruszką.
Czas przygotowania: 20 minut
liczba porcji: 2 osoby
typ posiłku: Przystawka
- kozi ser 2 opakowania po 125g
- 100g miodu (możesz użyć naszych gotowych orzechów w miodzie, których nie musisz już prażyć)
- 30g orzechów włoskich uprażonych na sucho i lekko pokrojonych
- 2 łyżki oleju orzechowego
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1/2 soku z cytryny
- 1/2 ząbka czosnku sprasowanego
- 10 ml octu np. z estragonem
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 gruszka przekrojona na pół, bez gniazda nasion
- dowolna mieszanka sałat
- bagietka lub tost
Ustaw piekarnik na opcję grillowania.
Do żaroodpornej formy wysmarowanej olejem orzechowym wkładamy ser kozi.
Oba kawałki sera skrapiamy miodem i posypujemy uprażonymi wcześniej orzechami.
Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Grillujemy w rozgrzanym piekarniku ok 10 minut na piękny złoty kolor.
W trakcie grillowania serków mieszamy w misce sok z połowy cytryny, wyciśnięty czosnek, ocet i musztardę. Delikatnie ubijając całość dodajemy powoli olej orzechowy do uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy sola i świeżo zmielonym pieprzem.
Gruszkę kroimy na bardzo cienkie plasterki.
Mieszankę sałat mieszamy z plastrami gruszki i sosem.
Podajemy razem z ciepłym serem i tostem lub podpieczona bagietką.
Smacznego!
0 komentarzy