Kawowe Semifreddo
Idealny na gorące dni mocno kawowy deser semifreddo.

Autor: Loft Kulinarny
Czas przygotowania: 30 minut + 3 godzin na chłodzenie w zamrażalce
liczba porcji: 8
typ posiłku: deser
Lista składników:
Śmietanka 36% – 300ml
Serek mascarpone – 250g
Cukier – 50g
Kawa espresso – 3 filiżanki
Gorzka czekolada – 100g
Lista kroków przygotowania:
Schłodź przygotowaną kawę espresso.
Serek mascarpone utrzyj z cukrem.
Dodaj zimną kawę espresso i wymieszaj.
Ubitą na sztywno śmietankę dodaj do masy serka z kawą.
Posiekaj gorzką czekoladę na drobno.
Przygotuj formę, najlepiej do keksu i wyłóż papierem. Połowę kremu wlej do foremki i zasyp posiekaną czekoladą.
Dołóż pozostałą warstwę kremu i udekoruj pozostałą czekoladą.
Przykryj foremkę i umieść w zamrażalce na min. 3 godziny.
Zamrożony deser podawaj pokrojony w plastry.
Smacznego!
0 komentarzy