Domowe lody chałwowe
Najwyższej jakości składniki i ręczne wykonanie, to gwarancja wyśmienitego smaku. Przygotuj samodzielnie najlepsze lody chałwowe.

Autor: Loft Kulinarny
Czas przygotowania: 15 minut + ok 8 godzin na zamrożenie lodów
liczba porcji: 0,5 litra lodów
typ posiłku: deser
Lista składników:
- Chałwa 200g
- Śmietana 30% 500 ml
- Mleko 250 ml
- Cukier 1 łyżka (opcjonalnie)
- Biała lub gorzka czekolada do dekoracji
Lista kroków przygotowania:
Ubij śmietanę wcześniej dobrze schłodzoną. Pokrusz chałwę i dodaj do śmietany. Ubij razem na jednolitą masę. Dodaj mleko. Jeśli chcesz możesz dosłodzić całość 1 łyżką cukru. Wymieszaj dobrze całość.
Gotową masę przełóż do przygotowanego pojemnika. Przykryj i wstaw do zamrażarki.
Gdy całość zamarznie lody są gotowe.
Gotowe porcje lodów możesz oprószyć pokruszonymi kawałkami chałwy, białą lub gorzką czekoladą.
Smacznego!
0 komentarzy