Deser bezowy z mascarpone i musem owocowym
Przygotowanie deseru bezowego z mascarpone i owocami nie zajmie Wam więcej niż kilka minut. Deser jest idealny na wizytę nieoczekiwanych gości, gdyż jego przygotowanie zajmuje kilka chwil. Jest przy tym bardzo efektowny i przepyszny.
Autor: Loft Kulinarny
Czas przygotowania: 5 minut
liczba porcji: 2 porcje
typ posiłku: Deser
Lista składników:
- serek mascarpne 250g schłodzony
- śmietana kremówka 30 lub 36 100 ml schłodzona
- cukier puder 1 łyżka
- jedno opakowanie bezików 40g (nasze beziki)
- ulubione owoce na jakie mamy ochotę np. maliny, jagody, porzeczka – dobrze, jeśli owoce są lekko kwaskowe, wtedy balansują słodycz deseru tworząc harmonię smaków
Lista kroków przygotowania:
- Owoce miksujemy na mus
- Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając łyżkę cukru pudru pod koniec ubijania.
- Następnie dodajemy serek mascarpone i tutaj mieszamy szpatułką całość (nie ubijamy)
- Do pucharków wsypujemy na dno rozkruszone lekko bezy, nakładamy łyżkę kremu i polewamy musem z owoców, układamy kolejną warstwę tak samo. Na wierzch naszych warstw układamy bezy i owoce w całości i skrapiamy musem.
- Wkładamy do lodówki, by całość się schłodziła.
My czasami robimy także wersję, gdzie dodajemy do deseru także pokruszoną czekoladę. To wersja dla miłośników czekolady.
0 komentarzy