Logo Loft Kulinarny

Deser bezowy z mascarpone i musem owocowym

Przygotowanie deseru bezowego z mascarpone i owocami nie zajmie Wam więcej niż kilka minut. Deser jest idealny na wizytę nieoczekiwanych gości, gdyż jego przygotowanie zajmuje kilka chwil. Jest przy tym bardzo efektowny i przepyszny.

Deser bezowy z mascarpone
Autor: Loft Kulinarny

Czas przygotowania: 5 minut

liczba porcji: 2 porcje

typ posiłku: Deser

Lista składników:
  • serek mascarpne 250g schłodzony
  • śmietana kremówka 30 lub 36 100 ml schłodzona
  • cukier puder 1 łyżka
  • jedno opakowanie bezików 40g  (nasze beziki)
  • ulubione owoce na jakie mamy ochotę np. maliny, jagody, porzeczka – dobrze, jeśli owoce są lekko kwaskowe, wtedy balansują słodycz deseru tworząc harmonię smaków
Lista kroków przygotowania:
  • Owoce miksujemy na mus
  • Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając łyżkę cukru pudru pod koniec ubijania.
  • Następnie dodajemy serek mascarpone i tutaj mieszamy szpatułką całość (nie ubijamy)
  • Do pucharków wsypujemy na dno rozkruszone lekko bezy, nakładamy łyżkę kremu i polewamy musem z owoców, układamy kolejną warstwę tak samo. Na wierzch naszych warstw układamy bezy i owoce w całości i skrapiamy musem.
  • Wkładamy do lodówki, by całość się schłodziła.

My czasami robimy także wersję, gdzie dodajemy do deseru także pokruszoną czekoladę. To wersja dla miłośników czekolady.

0 komentarzy