Twój koszyk

Brak produktów w koszyku.

Loft Kulinarny

Czekoladowa chmura

Kiedy zapytaliśmy Jagodę czyli Blueberrythings (link do rozmowy tutaj) o ulubiony deser, błyskawicznie wskazała czekoladową chmurę Nigelli Lawson. Dostaliśmy przepis, który znajdziecie pod spodem.

Czekoladowa Chmura ciasto Loft Kulinarny
Autor: Loft Kulinarny

Czas przygotowania: 45 minut

liczba porcji: 12 porcji

typ posiłku: deser

Lista składników:

CIASTO:

  • 250g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 125g miękkiego ciasta
  • 6 jaj: dwa całe, 4 osobno żółtka i białka
  • 175g cukru
  • opcjonalnie: skórka starta z 1 pomarańczy oraz 2 łyżki likieru Cointreau

MASA NA CHMURĘ:

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki gorzkiej czekolady do posypania
  • Tortownica o średnicy 23 cm na 8-12 porcji.

Wersja chmury z mascarpone:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 125 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru

Pamiętajcie, aby wszystkie składki do kremu były schłodzone.

Lista kroków przygotowania:
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  • W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę dodając masło. Odstawiamy do przestygnięcia.
  • Ubijemy 2 całe jajka i 4 same żółtka z 75 g cukru. Dodajemy powoli rozpuszczoną wcześniej czekoladę z masłem oraz jeśli chcemy to w tym momencie dajemy skórkę z pomarańczy oraz likier.
  • Osobno ubijamy biała z 4 jajek na pianę. Dodajemy stopniowo 100g cukru do momentu uzyskania błyszczącej piany, która zachowuje swój kształt, ale nie jest bardzo sztywna. Dodajemy po kilka łyżek piany do naszej masy czekoladowej, a następnie tę masę dodajemy do białek.
  • Wylewamy całość do tortownicy. Pieczemy 35-40 minut do momentu wyrośnięcia ciasta i popękania.
  • Po upieczeniu wystudzamy ciasto, które będzie powoli się zapadać i jest to naturalny i zamierzony efekt.
  • Teraz szykujemy chmurę. Ubijamy śmietanę, dodając cukier waniliowy lub ekstrakt. Ubijamy do momentu, aż śmietana będzie gęsta i stojąca. Wypełniamy wnętrze ciasta śmietanową chmurą i posypujemy startą czekoladą.

Najlepsza będzie gorzka czekolada Tanzania:

Czekolada Koneserska Gorzka 75% - Tanzania

...lub gorzka czekolada z Ekwadoru:

Koneserska Czekolada Gorzka 70% Ekwador Loft Kulinarny

0 komentarzy