Czekoladowa chmura
Kiedy zapytaliśmy Jagodę czyli Blueberrythings (link do rozmowy tutaj) o ulubiony deser, błyskawicznie wskazała czekoladową chmurę Nigelli Lawson. Dostaliśmy przepis, który znajdziecie pod spodem.
Autor: Loft Kulinarny
Czas przygotowania: 45 minut
liczba porcji: 12 porcji
typ posiłku: deser
Lista składników:
CIASTO:
- 250g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- 125g miękkiego ciasta
- 6 jaj: dwa całe, 4 osobno żółtka i białka
- 175g cukru
- opcjonalnie: skórka starta z 1 pomarańczy oraz 2 łyżki likieru Cointreau
MASA NA CHMURĘ:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki gorzkiej czekolady do posypania
- Tortownica o średnicy 23 cm na 8-12 porcji.
Wersja chmury z mascarpone:
- 400 ml śmietany kremówki
- 125 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Pamiętajcie, aby wszystkie składki do kremu były schłodzone.
Lista kroków przygotowania:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę dodając masło. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Ubijemy 2 całe jajka i 4 same żółtka z 75 g cukru. Dodajemy powoli rozpuszczoną wcześniej czekoladę z masłem oraz jeśli chcemy to w tym momencie dajemy skórkę z pomarańczy oraz likier.
- Osobno ubijamy biała z 4 jajek na pianę. Dodajemy stopniowo 100g cukru do momentu uzyskania błyszczącej piany, która zachowuje swój kształt, ale nie jest bardzo sztywna. Dodajemy po kilka łyżek piany do naszej masy czekoladowej, a następnie tę masę dodajemy do białek.
- Wylewamy całość do tortownicy. Pieczemy 35-40 minut do momentu wyrośnięcia ciasta i popękania.
- Po upieczeniu wystudzamy ciasto, które będzie powoli się zapadać i jest to naturalny i zamierzony efekt.
- Teraz szykujemy chmurę. Ubijamy śmietanę, dodając cukier waniliowy lub ekstrakt. Ubijamy do momentu, aż śmietana będzie gęsta i stojąca. Wypełniamy wnętrze ciasta śmietanową chmurą i posypujemy startą czekoladą.
0 komentarzy