Brownie z gorzką czekoladą
Wilgotne i bardzo czekoladowe brownie! Takiego jeszcze nie jedliście. Na bazie prawdziwej, 75% gorzkiej czekolady. Zaskoczycie wszystkich znajomych jak może smakować prawdziwe brownie
Czas przygotowania: 45 minut
liczba porcji: 12 porcji brownie
typ posiłku: deser
Wysokiej jakości gorzka czekolada 450g
Niesolone masło 170g
Mąka 130g
Jaja 5 szt.
Cukier trzcinowy (lub ksylitol ) 390g
Sól ok pół łyżeczki
Aromat waniliowy ok 5 ml
Najlepsze brownie uzyskujemy z bardzo wytrawnej, gorzkiej czekolady min. 70%. Idealne będą czekolady koneserskie, które możesz kupić w naszym sklepie.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Szykujemy naczynie o wymiarach ok 24 x 34 cm.
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i dodajemy pokrojoną czekoladę. Całość roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- W dużej misce łączymy jajka, cukier, pół i aromat waniliowy. Całość ubijamy na wysokich obrotach miksera do momentu zwiększenia objętości masy (ok 5 minut).
- Następnie dodajemy masę czekoladową i całość mieszamy gumową szpatułką.
- Dodajemy przesianą mąkę przez sitko i ponownie mieszamy szpatułką, tym razem delikatnie i powoli, aby nie zrobić pęcherzyków powietrza.
- Gotową masę przelewamy do nasmarowanego masłem lub wyłożonego papierem do pieczenia naczynia i pieczemy ok 25 minut.
- Wierzch ciasta powinien podczas pieczenia nam popękać. Ciasto ma być miękkie i lekko wilgotne wewnątrz.
- Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Następnie kroimy i chowamy do pojemnika ograniczającego dostęp powietrza.
- Tak przechowywane ciastka zachowają wszystkie swoje walory do tygodnia.
Poniższym przepisem podzieliła się z nami Diana, która podczas swojego gap year w Kalifornii znalazła najlepsze brownie w San Francisco w słynnej Tartine Bakery. Jako miłośniczka czekolady i brownie spróbowała w Kalifornii wielu przepisów i absolutnym nr 1 okazało się właśnie brownie autorstwa Tartine Bakery. Nie bez przyczyny mają miano kultowej piekarni i cukierni. Zasłużyli na nie w 100%. Zresztą spróbujcie sami i przenieście się smakiem do słonecznej Kalifornii.
0 komentarzy